Operațiunea JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, a ajuns și în județul Covasna.
Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, împreună cu ofițerii SICE Covasna, au pus în executare două mandate de percheziție într-un dosar privind infracțiuni de evaziune fiscală. De asemenea, au fost puse în executare 3 mandate de percheziție (în județul Covasna) și o ordonanță de predare a înscrisurilor, în cadrul unei delegări de la PT Covasna, în legătură cu infracțiuni de evaziune fiscală și de serviciu. În cauză, au fost efectuate acte de cercetare penală și de către polițiștii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Covasna.
„Se reține că un ofițer cu aviz de poliție judiciară, în localitatea în care lucrează și locuiește, administrează un bar-restaurant care figurează în acte pe numele soției sale. Acesta a desfășurat acte incompatibile cu funcția sa, omițând să înregistreze și să declare veniturile obținute din activitatea economică, având ca scop sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Public.
Detalii de la procurorii din Covasna
Parcchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a emis de asemenea un comunicat, în urmă cu scurt timp:
„În data de 22 octombrie 2024, organe de poliție judiciară din cadrul DGA, Serviciul Județean Anticorupție Covasna, în baza delegării de către procuror, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Biroului Control Intern și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, ambele din cadrul I.P.J. Covasna, au pus în executare un număr de trei mandate de percheziţie domiciliară întrun dosar în care se efectuează urmărirea penală față de un suspect cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o persoană o îndeplinește prev. de art. 12 alin.1 lit.a din Legea nr. 78/2000. În aceeași cauză, se efectuează cercetări in rem și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin.1 lit. b din Legea nr. 241/2005. S-a reținut că, începând cu anul 2023 până în prezent, suspectul, agent de poliție, efectuează activități de comerț în cadrul unei Întreprinderi Individuale înregistrată pe numele soției sale, specifice administratorului în fapt. În perioada 2023 până în prezent, Întreprinderea Individuală, administrată în drept de soția suspectului și în fapt, de către acesta, nu a înregistrat în evidențele contabile și nu a declarat organelor fiscale toate veniturile obținute, sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale. Cu ocazia efectuării percheziției, au fost ridicate documente utile soluționării cauzei, telefoane mobile și laptopuri. În cauză, se continuă cercetările, urmând a fi stabilit cu exactitate prejudiciul cauzat bugetului de stat. Facem precizarea că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului legal procesual de administrare a probatorului, activitate care nu poate în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
Sute de percheziții în toată țara
Operațiunea „Jupiter” presupune sute de percheziții la nivel național, în ultimele zile. Dacă pe 22 octombrie au avut loc au loc acțiuni operative ce au implicat efectuarea unui număr de 261 de percheziții domiciliare, astăzi acțiunile continuă. „La data de 23 octombrie se efectuează 340 de percheziții domiciliare, în cadrul unor acțiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și protejarea comunității de activitățile ilegale”, se mai arată în comunicat.
Operațiunea „Jupiter” se desfășoară în contextul unor dosare penale care vizează investigarea infracționalității în domeniile prioritare ale Ministerului Public, cum ar fi sectorul economico-financiar (delapidare, contrabandă, evaziune fiscală, înșelăciune), infracțiunile de coruptie și de serviciu, cele de mediu (braconaj cinegetic, infracțiuni la regimul deșeurilor) precum și cele vizând dreptul de proprietate intelectuală. De asemenea, sunt incluse și infracțiuni precum tâlhărie calificată, furt calificat și fapte legate de arme, explozivi și substanțe periculoase.