spot_img
spot_img
spot_img

Părinții elevilor de la Colegiul „Mihai Viteazul”, la capătul răbdării: au formulat o petiție

Articole similare

Părinții elevilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au inițiat o petiție prin care își exprimă nemulțumirea față de întârzierea lucrărilor de reabilitare a clădirilor liceului.

Redăm pasaje din textul petiției:

„Semnatarii formulăm prezenta petiție referitoare la situația îngrijorătoare provocată de tergiversarea și blocarea lucrărilor în urma neînțelegerilor dintre autoritățile locale și firma Modern Power Systems SRL, executant al lucrărilor ce reprezintă obiectul proiectelor de reabilitare a internatului și a sălii de festivități din cadrul Colegiului
Național Mihai Viteazul din Municipiul Sfântu Gheorghe (CNMV).
Dorim să ne exprimăm neliniștea și teama legată de șantierul în lucru (al Clădirii Internatului și Sălii de Festivități), abandonat de constructor ca urmare a conflictului juridic în care se află cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe (contractul care vizează reabilitarea Internatului și a sălii de festivități a fost reziliat de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în luna mai 2023), precum și de situația critică în care se află 1.010 elevi, aproximativ 2.000 de părinți, 4.000 de bunici și cca 100 de angajați. De mai bine de 4 ani (lucrările au fost demarate în octombrie 2020) clădirea internatului este în reabilitare, termenele de finalizare a lucrărilor s-au decalat nepermis de mult, iar speranțe că în curând situația se va remedia, din păcate nu mai avem.

Termenul de finalizare a lucrărilor, de 6 luni, s-a transformat într-un număr nedefinit de ani.

De mai bine de 4 ani elevii și profesorii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea în 5-6 locații, profesorii aleargă „din deal în vale”, de la o locație la alta. Elevii nu pot fi supravegheați în pauze, învățătoarele nu mai știu cum să-i tempereze pe cei mici, care din lipsă de spații, nu au voie să se recreeze în afara claselor improvizate. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a demarat în același timp lucrări de reabilitare a mai multor școli din oraș, motiv pentru care sunt puține spații în care se poate desfășura actul didactic.

Elevii din ciclul primar sunt mutați anual de colo-colo, în funcție de decizia autorităților locale.

Nici nu învață bine drumul spre școală, nici nu se obișnuiesc bine în noul spațiu, că iar trebuie să schimbe unitatea de învățământ. Elevii nici nu mai știu cărei școli aparțin, iar toate schimbările au un impact emoțional și psihologic major și greu de evaluat asupra copiilor. Devin agitați, nervoși, irascibili, uneori chiar nu se pot concentra în timpul orelor de curs. Unii elevi sunt doar cu numele înscriși la Colegiul Național Mihai Viteazul din Municipiul Sfântu Gheorghe, având în vedere că nu au învățat nicio zi în această școală. Nici nu pot descrie într-o compunere cum este școala lor…

De asemenea, elevii de la liceu care solicită cazare stau pe unde mai găsesc loc în alte internate din oraș și mai ades în gazdă și chirie cu costuri suplimentare ridicate, fără niciun sprijin din partea autorităților. Niciun elev din generația actuală de liceu nu a stat o zi în internatul școlii noastre!

Identitatea socio-culturală a Colegiului Național Mihai Viteazul este pur și simplu terfelită.

Timp de mai bine de 4 ani am fost înțelegători, răbdători, gândindu-ne că aceste lucrări sunt necesare și sunt în beneficiul copiilor noștri, dar până când ???? Situația internatului și întreaga epopee de procese deschise în toată țara a devenit absurdă și chiar ridicol de nerezonabilă! Iar declarația domnului Primar că “nu vede luminița de la capătul tunelului” ne-a adus pe noi la capătul răbdării, motiv pentru care apelăm la ultima resursă a democrației – petiția.

Având în vedere cele expuse mai sus, formulăm următoarele solicitări către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, în calitate de finanțator și ordonator de credite:
1) identificarea cu celeritate a unor soluții practice și fiabile în vederea reluării de urgență și recepționării lucrărilor la clădirea Internatului și a sălii de festivități din cadrul CNMV, care sunt deja finalizate în proporție de circa 90%;
2) în cazul în care părțile implicate în cele două proiecte de reabilitare – Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și firma care a executat lucrările, nu ajung la o înțelegere amiabilă, divergențele să se clarifice în instanță, fără a afecta finalizarea și recepționarea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil;
3) asigurarea tuturor condițiilor de siguranță fizică, protecție pentru elevii și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în cadrul CNMV;
4) desfășurarea în regim de provizorat în condiții normale a procesului educațional pentru elevii și profesorii CNMV pe perioada derulării lucrărilor de reabilitare a clădirilor școlii;
5) menținerea unui dialog permanent cu reprezentanții părinților și ai școlii, prin organizarea de consultări periodice și informarea transparentă cu privire la stadiul lucrărilor și termenele de finalizare.

Vă rugăm ca, în termenul legal, să ne comunicați modul de soluționare a petiției și măsurile dispuse, la adresa Comitetului de Părinți pe Școală al Colegiului Național Mihai Viteazul, str. Kós Karoly nr.22, Sf.Gheorghe, jud. Covasna.
De asemenea, vă solicităm să asigurați informarea cetățenilor prin mijloace media, asupra soluțiilor pe care urmează să le adoptați, astfel încât locuitorii să fie corect informați asupra modului în care veniți în întâmpinarea nevoilor elevilor și profesorilor care activează în Colegiul Național Mihai Viteazul.

Inițiată la data de 28.01.2025”.

Textul integral al petiției, AICI.

Am mai scris pe acest subiect, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole