spot_img
spot_img
spot_img

Parlamentul European a votat Regulamentul care obligă statele să primească migranți

Toate țările UE, inclusiv România, vor fi nevoite să sprijine migranții.

Articole similare

Parlamentul European a adoptat zece acte legislative pentru a reforma politica de migrație și azil a Uniunii. Astfel, toate statele UE vor împărți povara migranților. Dacă un stat este într-o situație de criză are dreptul de a cere ajutor financiar sau relocarea migranților care au sosit în țara respectivă. Toate țările UE, inclusiv România, vor fi nevoite să asigure condiții de cazare, sprijin umanitar, acces la servicii medicale și integrarea în câmpul muncii a migranților.

Pentru a ajuta țările Uniunii aflate sub presiunea fluxurilor de migranți, restul statelor vor putea să contribuie prin transferul de solicitanți de azil sau beneficiari de protecție internațională pe teritoriul lor, prin contribuții financiare sau prin sprijin operațional și tehnic. Vor fi actualizate și criteriile potrivit cărora se stabilește statul membru responsabil de examinarea cererilor de protecție internațională (așa-numitul „Regulament Dublin”).

Regulamentul privind situațiile de criză și forță majoră introduce un mecanism de intervenție în situațiile în care sosirile cresc brusc.

Astfel, țările Uniunii care se confruntă cu un număr excepțional de persoane care sosesc din țări terțe se pot baza pe solidaritatea și sprijinul celorlalte țări. Noile norme vizează și instrumentalizarea migranților, adică situațiile în care ei sunt folosiți de țări extracomunitare sau de actori nestatali ostili care urmăresc destabilizarea Uniunii.

Într-o situație de criză, statul membru care se confruntă cu o astfel de situație ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita din partea altor state membre măsurile de sprijin și de solidaritate care sunt cele mai potrivite pentru nevoile sale în scopul gestionării situației și care presupun o solidaritate sporită în comparație cu cea prevăzută în Regulamentul (UE) 2024/…+ pentru a atenua responsabilitatea statului membru privind gestionarea unei situații de criză. „Măsurile sporite de solidaritate și de sprijin ar putea lua forma unor relocări intra-UE, a unor contribuții financiare, a unor măsuri de solidaritate alternative sau a unei combinații între acestea”, se arată în Regulament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole