spot_img
spot_img
spot_img

Pfizer dă în judecată România pentru plata vaccinurilor anti-Covid

„Afacerea” ne costă 550 de milioane de euro.

Articole similare

Pfizer şi BioNTech au luat decizia de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern. Comenzile au fost parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer, citat de news.ro.

Conform termenilor contractului, dacă România nu reușește să achiziționeze cantitatea convenită, trebuie să despăgubească Pfizer pentru cel puțin jumătate din doze, ceea ce înseamnă o sumă impresionantă de 550 de milioane de euro. Acest lucru vine într-un moment în care depozitele României se pare că sunt pline de vaccinuri și echipamente care expiră, ceea ce provoacă îngrijorări legate de proasta gestionare și de repercusiuni financiare.

Imagini din aceste depozite dezvăluie un stoc de vaccinuri și echipamente în valoare de peste un miliard de euro, care se adaugă la presiunea economică cu care se confruntă deja românii după pandemia COVID-19.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat  că și alte state europene se află într-o situație similară cu cea a României.
România a estimat un necesar pandemic pentru doza de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății, deci nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul român. Într-o situație similară se află și alte țări, Polonia si Ungaria cred că sunt în același caz cu noi față de aceeași companie farmaceutică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

România caută avocat

Pe de altă parte, potrivit News.ro, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă şi că e o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria. Ministrul a declarat că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care România nu le folosea, situaţie care nu putea fi acceptată şi care nu era nici morală, în acest context precizând că România ar mai fi trebuit să comande şi să primească 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer. Conform lui Rafila, Guvernul va căuta o firmă de avocatură şi România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract, în acest sens, având deja loc o întâlnire cu ambasadorul Poloniei.

Dosar penal la DNA

Problema achizițiilor de vaccinuri a reapărut la sfârșitul anului 2023, când Direcția Națională Anticorupție a inițiat proceduri judiciare împotriva a doi foști miniștri ai sănătății și a prim-ministrului din timpul pandemiei. Acuzațiile au aruncat o umbră asupra modului în care guvernul a gestionat achizițiile de vaccinuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole