Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a inițiat un amplu proiect de modificare a polițelor RCA. Se va lărgi aria de aplicare a sistemului bonus malus, va apărea posibilitatea de a plăti RCA în rate lunare sau semestriale și va apărea un nou sistem numit ”franșiză”. Acesta va fi destul de aproapiat de CASCO, în sensul că firma de asigurări plătește daunele și apoi le recuperează de la asiguratul vinovat de incident.
Schimbările au fost explicate de vicepreședintele ASF pentru asigurări, Sorin Mititelu.
Se va lua în calcul pentru polița RCA istoricul de amenzi
Actualul punctaj de bonus malus deja câștigat de șoferi va rămâne în vigoare, dar se are în vedere o extindere a acestuia.
„În primul rând, vom introduce noi criterii pentru tot ce înseamnă malus, unele dintre ele aduse de foarte multe ori în atenția publică. De exemplu, să se țină cont dacă dauna a fost produsă într-un eveniment rutier care a condus la o vătămare corporală. Actualul sistem nu are în vedere nici dacă a fost o daună totală cu victime sau fără victime. Mai sunt și altele.
„Istoricul de amenzi pe ultimul an va fi luat în calcul.”
„Aici avem în vedere, binențeles, amenzile rutiere. E posibil să luăm în considerare și dacă dauna s-a întâmplat în România sau în afara țării, având în vedere că sunt diferențe foarte mari între valorile daunei medii. Acestea sunt principalele elemente.
Ideea este de a aduce rezultatul de fond al acestui sistem la un nivel de rezonablitate. Ce este câștigat este un drept câștigat, deci toată lumea rămâne în acest sistem bonus-malus. Ceea ce avem în vedere este extinderea plajei, mai ales la bonus, astfel încât să nu ne oprim la B8. Va fi nevoie de o ajustare a nivelelor și de malusare și de bonusare. Acest sistem nu trebuie să încarce prima de risc a fiecărui asigurător. Pentru asigurător este un joc cu sumă nulă, pentru că adaugă rezultatul acestui sistem la prima lui, deci el nu are un impact, dar noi, asigurații, vom fi impactați”, a explicat vicepreședintele ASF.
Noile polițe RCA vor putea fi plătite inclusiv în 12 rate lunare. Dar numărul de rate poate varia la cererea asiguratului.
„Avem în vedere ca măsura să se aplice doar contractelor cu valabilitate de un an. Mai departe, posibilitatea de plată în rate să fie lunară, trimestrială sau semestrială. Adică, în 12 rate, în patru sau în două rate. Ca și la franșiză, este un drept al asiguratului și o obligație a asigurătorului”, a conchis vicepreședintele ASF.