spot_img
spot_img
spot_img

Polonia, Ungaria și Bulgaria sunt țările din care importăm cele mai multe alimente

Pe fondul unei capacităţi reduse de prelucrare a materiilor prime, România a importat tot mai multe alimente.

Articole similare

Lipsa unui număr suficient de producători locali de alimente duce la creșterea importurilor. Acest lucru va crea mari probleme în viitor, spune șeful INS, Tudorel Andrei.

Prof. Tudorel Andrei este autorul unei cărți pe această temă- Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare. El arată că în comerțul cu alimente de după aderare și până în prezent, deficitele medii anuale înregistrate de România au crescut de peste şapte ori în relația cu Ungaria. Au crescut de peste douăsprezece ori în relația cu Polonia. Și au crescut de peste douăzeci şi cinci ori în cazul Bulgariei.

Pe fondul unei capacităţi reduse de prelucrare a materiilor prime, România a importat tot mai mult, an de an, produse agroalimentare, în special din ţările membre ale UE.

Printre ţările cele mai importante în raport cu ponderea volumului importurilor sunt Ungaria şi Polonia și, mai nou, Bulgaria.

Carne, lapte, ouă din Ungaria!

În ultimii 15 ani, un număr de 20 de categorii de produse din cele 24 incluse în Nomenclatorul Combinat au înregistrat deficit în relaţia comercială cu Ungaria.

În schimburile comerciale cu Polonia, 22 de categorii de produse au avut un volum al importurilor mai mare decât cel al exporturilor.

În cazul Ungariei, un număr de trei categorii de produse au acumulat mai mult de 50% din deficitul total înregistrat de cele 20 de categorii de produse. Acestea sunt: „Carne şi organe comestibile” (cod 2) cu un deficit de peste 1,64 miliarde de euro (20,7% din deficitul celor 20 de categorii de produse), „Reziduuri şi deşeuri alimentare, alimente şi preparate pentru animale” (cod 23) cu un deficit de peste 1,33 miliarde de euro (16,8%), şi “Lapte şi produse lactate, şi ouă de pasăre” (cod 04), cu un deficit de peste 1,67 miliarde de euro (14,7%).

Cereale, patiserie și carne din Polonia!

În cazul Poloniei, primele trei categorii de produse la care s-a acumulat cea mai mare pondere a deficitului sunt: „Preparate pe bază de cereale şi produse de patiserie” (cod 19) cu un deficit de peste 725 de milioane de euro (14,2% din ponderea celor 22 de produse care au contribuit negativ la balanţa comercială din această perioadă), „Lapte şi produse lactate, ouă de pasăre” (cod 4) cu acelaşi deficit de peste 725 de milioane de euro (14,2%) şi „Carne şi organe comestibile” (cod 2) cu un deficit de circa 540 de milioane de euro (10,6%).

Legume, fructe, cafea (!) și pește din Bulgaria!

Acestea sunt principalele categorii de alimente cu sold comercial negativ în relația cu vecinii de la sud. În Bulgaria, dintre cele 24 produse agroalimentare, 11 produse au realizat un excedent de 19 miliarde de euro. Restul de 13 produse au adus un deficit de 11,6 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole