spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Pregătiri pentru Sântilie: Doina, Rely și costumele Ansamblului „Românașul”

Nedeia Mocănească din Covasna are loc pe 26 și 27 iulie.

Articole similare

Un mic magazin de haine din centrul orașului Covasna adăpostește, pe lângă rochii și bluze, și câteva piese speciale: costume populare cusute cu mâna pentru sărbători sau evenimente tradiționale. Cum e și Nedeia Mocănească.

Pe 26 și 27 iulie, Valea Zânelor va găzdui o nouă ediție a sărbătorii ciobanilor din Covasna și totul trebuie să fie impecabil. Costumele, în primul rând, pentru că ele „iau ochii”.

Două doamne faine sunt responsabile cu ținutele Ansamblului „Românașul”, dar și ale celor care nu au unul, dar țin să poarte strai popular: Doina și Rely. Așa le cunoaște toată lumea, deși numele lor oficiale – să spunem așa – sunt Margareta Opra și Lenuța Păvălucă. Prima e originară din zona Întorsurii, mai exact Zăbrătău, a doua e din Brețcu.

O terapie

Rely a prins drag de haine și cusături încă din școală, de când făcea ore de lucru manual. Nu a cusut dintotdeauna costume populare, dar o face deja de ani buni. Iar Doina a crescut cu ac și ață în mână, lângă mama ei. Făceau scoarțe mari, de câțiva metri, care se atârnau pe pereți. Și lucrau la lampă cu gaz, că nu era curent electric pe vremea aceea…

„Pentru mine, cusătura înseamnă terapie. Mă liniștește”, spune Rely. Are de terminat în aceste zile câteva costume ce vor fi admirate pe scenă la Sântilie. Sunt tare frumoase!

„Cei de la Ansamblul Românașul au costume speciale, au vrut modele anume, prin care să se diferențieze de alte ansambluri. Păstrând, desigur, simbolurile tradiționale românești din care nu lipsesc crucea și elementele florale. Costumele din zona noastră, ca și cele din Mărginimea Sibiului, sunt mult mai sobre decât cele din Sud. Se cos cu ață neagră. Noi am adăugat un ocru. Cele ale călușarilor, de exemplu, sunt explozii de culoare. E o bucurie să le privești”, mai spune Rely, pentru covasna45.ro.

Am întrebat de materiale. Pentru că nu mai găsești azi pânză de casă, ca pe vremuri…

„E o făbricuță lângă Sibiu care produce acest material, matador, special pentru costumele populare. Este o țesătură din bumbac 100%, un pic mai tare. Încercăm pe cât se poate să folosim materiale naturale”.

Copiii, mândri de costumașele lor

Toate ansamblurile au și grupe de copii. Și pentru ei e nevoie de costume. E o plăcere să-i vezi, spune Rely. „Pentru ei există o legătură strânsă între dans și costum.

Fac o asociere directă. Și sunt tare mândri când se văd toți îmbrăcați în costume… Fetițele mai ales. Iar acest material nu e ca pânza topită, să se lase, să fie moale, ci e un pic mai tare și stă bine”, explică Rely.

Așadar, pe 26 și 27 iulie va fi un eveniment frumos în Covasna.

Sântilia va începe sâmbătă după-amiază, în Poiana Nedeii, cu „făcutul de flori” – tinerii fac flori din hârtie creponată colorată cu care vor împodobi caii, ploștile și brazii de nuntă – și împodobirea casei miresei. Sântilia reprezintă, de altfel, pe lângă spectacolul folcloric, o punere în scenă a unei nunți tradiționale din Voinești.

Duminică, de la ora 9.30, grupul miresei și tineri călare se strâng în fața Bisericii din Voinești, unde primesc binecuvântarea preotului. De aici se pleacă în alai spre Valea Zânelor. Programul artistic începe duminică, la ora 12.00.

O mulțime de meșteri cu produse locale iau parte la Sântilie. Se păstrează specificul sărbătorii, astfel că se pot cumpăra produse pentru ciobani, iar preparatele sunt tradiționale – berbec la proțap, bulz sau plăcinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole