Teatrul „Andrei Mureșanu” anunță premiera spectacolului „Anatomia unei sinucideri”, în regia Dianei Mititelu, programat să se joace joi, 29 februarie, și vineri, 01 martie.
Adaptată după Alice Birch, „Anatomia unei sinucideri” este povestea a trei femei, Carol, Anna și Bonnie, relatată în trei planuri de acțiune simultană, care, împreună, alcătuiesc o tapiserie a durerii. Pe scenă, apar concomitent evenimente din trei perioade diferite, respectiv anii 1970, anii 1990 și anii 2030. Explorând devastarea interioară care le domină, cel puțin două dintre aceste femei sunt determinate să își curme firul existențial.
„Temele care guvernează spectacolul – depresie, anxietate, singurătate, statutul femeii – sunt extrem de prezente în spațiul nostru cultural și aduc în atenția spectatorului efectele pe care acestea le au asupra celor ce le trăiesc, dar și asupra persoanelor apropiate lor”, se arată într-un comunicat al teatrului remis redacției covasna45.ro.
Din distribuția noului spectacol fac parte actorii: Ioana Alexandrina Costea, Mona Codreanu, Ion Fiscuteanu Jr., Nicoleta Lefter, Oana Jipa, Fatma Mohamed, Camelia Paraschiv, Daniel Rizea și Iulian Trăistaru.
Scenografia spectacolului este semnată de Alexandra Budianu, responsabilul de lumini este Bako Zsigmond, în timp ce sunetul este asigurat de Somogy Ede László. Traducerea textelor este realizată de Alina Ioana Vasiliu, iar de regia tehnică se ocupă Ioana Popescu.
Imediat după prima reprezentație, spectatorii vor avea prilejul de a discuta despre spectacol, dar și despre temele pe care acesta le aduce în prim-plan, cu Diana Mititelu și cu psihologul Consuela Banciu. Acestea vor supune dezbaterii situațiile de viață în care se regăsesc secvențe din spectacol, încercând să răspundă la întrebări și să ofere soluții optime de vindecare.
Biletele sunt disponibile online, în rețeaua Eventim. De asemenea, spectacolul va fi inclus și în programul evenimentului Sepsi Theatre ShowCase, care se va desfășura în perioada 14 – 27 martie.
Regizoarea Diana Mititelu, premiul UNITER pentru debut în 2021
Diana Mititelu a absolvit în 2015, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția Regie teatru, spectacolul său de licență fiind „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, spectacol care încă se joacă pe scena Teatrului de Stat Constanța. A urmat apoi cursurile de master la secția Regie teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București (clasa prof. univ. Alexandru Darie, asist. univ. Vladimir Anton).
Spectacolul său de disertație, „Tragedia omului” după Imre Madàch, a fost un succes și a fost preluat, în cadrul programului 9G, de Teatrul Național „I.L.Caragiale” București. Cel de-al treilea spectacol regizat de Diana Mititelu, „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, a avut premiera pe scena Teatrului de Stat Constanța și a fost selectat pentru Festivalul Dbutant 2020, Marele premiu al festivalului fiind obținut de unul dintre actorii din distribuția acestui spectacol. De asemenea, spectacolul a fost selectat pentru a fi adaptat la sistemul vizionării VR (realitate virtuală). În anul 2021, Diana Mititelu fost nominalizată la premiile UNITER, unde a câștigat premiul pentru DEBUT pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya.
„Fiecare persoană pe care o întâlnesc ar putea fi un personaj nou”
Născută în Malvern, Worcestershire, în 1986, Alice Birch este o dramaturgă și o scenaristă premiată și apreciată la nivel mondial. Debutul ei ca scenarist a fost pentru filmul „Lady Macbeth” (2016), cu Florence Pugh în rol principal. A lucrat la seria HBO „Succession”, a fost co-autor la adaptarea TV din 2020 a filmului „Normal People” cu Sally Rooney și a fost co-realizator la serialul Amazon din 2023 „Dead Ringers”, împreună cu Rachel Weisz.
Interesant este că Alice Birch a crescut până la cinci ani într-o comună din Malvern – Birchwood Hall. Cum părinții ei nu erau căsătoriți, au pus numele fiicelor lor Birch, de la numele comunei. „Eram singurii copii de acolo”, amintește ea într-un interviu.
Astăzi locuiește în Hackney, Londra, împreună cu partenerul ei, regizorul de teatru Sam Pritchard, și cei doi copii ai lor. Întrebată ce face „ca să scape” de scris, Alice Birch a răspuns: „Îmi place să merg să înot pentru a-mi pune ideile în ordine, dar capul îmi rămâne un pic gol uneori când înot. Dar asta este doar aproximativ o dată pe lună. Sunt unul dintre acei oameni pentru care fiecare conversație este o potențială poveste. Fiecare persoană pe care o întâlnesc ar putea fi un personaj nou”.
În speranța că v-am stârnit interesul pentru piesă, sunteți așteptați de echipa TAM pe 29 februarie și 1 martie, la premieră!