spot_img
spot_img
spot_img

Premiul „Pro Urbe” pentru Csáky Ernő: „E o onoare să îți fie apreciată munca de-o viață”

Articole similare

Primăria Sfântu Gheorghe oferă în acest an nu mai puțin de cinci titluri Pro Urbe, o distincție pentru cei care, prin activitatea lor, au contribuit la dezvoltarea orașului și au promovat numele acestuia la nivel național sau internațional.

În 2025, de Zilele orașului, premiul Pro Urbe va fi acordat următorilor: pictorului și restauratorului László Vinczeffy, istoricului local Lajos Demeter, inginerului Ernő Csáky, economistului Herman Rosner și, pe lângă aceștia, va fi acordat și un premiu post-mortem jurnalistului Márton Gajzágó, decedat în 2024.

Am stat de vorbă cu Csáky Ernő despre acest premiu și despre pasiunea sa pentru telecomunicații.

Este un om fericit cel care poate îmbina pasiunea cu meseria de zi cu zi. Eu am avut acest noroc. Iar azi, când văd că munca mea de-o viață este apreciată de comunitate, de prieteni, de elevi, este o mare onoare”, a declarat Csáky Ernő pentru covasna45.ro.

Timp de aproape 40 de ani, a colecționat aparate de comunicații și telecomunicații.

De la început, până la internet”, spune el. Piesele, câteva mii, sunt expuse într-un mic muzeu – TeleTár– dar și la Liceul „Puskás Tivadar”.

Și-a dorit să îi determine pe elevi să fie interesați de invenții, de creativitate, de inovație.

Inginer militar

Csáky Ernő s-a născut în satul Mugeni de lângă Odorheiu Secuiesc. A absolvit liceul la Baraolt, după care a urmat cursurile lnstitutului Militar de Telecomunicații din Sibiu. A obținut diploma de inginer în electrotehnică la Universitatea din Brașov. După finalizarea studiilor, a urmat un program de specializare la București. A lucrat ca inginer militar în armată, iar timp de mai mulți ani a fost coordonatorul tehnic al unității militare de la Bodoc. După 1989, și-a completat formarea cu examene de pedagogie și psihologie la Universitatea din Brașov, pentru a putea activa în domeniul educației. Pensionarea din serviciul militar i-a oferit libertatea de a se dedica unui vis mai vechi: cercetarea istoriei înregistrării sunetului și colecționarea aparatelor de telecomunicații și redare a sunetului.

A început să predea la Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe, oferind elevilor cunoștințe pentru care, până atunci, nu existaseră profesori de profil. În paralel, a continuat colecționarea aparatelor – pick-up-uri, patefoane, discuri, aparate de redare, radiouri, televizoare, telefoane, dispozitive electrice și electrotehnice, publicații tehnice de epocă.

Am avut ajutor, pentru toate. Am avut prieteni… M-a pasionat cercetarea trecutului și tehnica pusă în slujba comunicării. Le-a plăcut și elevilor și nu numai. Vin să vadă colecția oameni din alte țări, au fost și din Italia, și din America. Spuneau că au văzut aparate de radio asemănătoare la bunicii lor. E o satisfacție”.

Pasul următor

Csáky Ernő nu se oprește aici. Are susținere pentru a face un muzeu în incinta Fabricii de Țigarete, pe viitor. Nu va fi integrat în viitorul Muzeul al Comunismului, ci într-o altă aripă. Este o provocare ce îl ține „în priză” pe inginerul nostru. Toți cei care au văzut colecția au rămas impresionați și au numai cuvinte de respect la adresa lui. Este și motivul pentru care duminică, la Biblioteca Județeană, va primi onoranta distincție „Pro Urbe”.

Foto: Sepsi TeleTár

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole