spot_img
spot_img
spot_img

Primăria Râșnov a instalat o cușcă de capturat urși

Articole similare

După ce a fost semnalată prezența unui urs în apropiere de casele oamenilor, pe o stradă din Râșnov, Primăria a decis să ia măsuri: împreună cu cei de la ocolul silvic, au instalat o cușcă pentru capturarea animalului.

„Măsuri de capturare a ursului care coboară în oraș!

Având în vedere că zilele trecute a fost semnalată prezența unui urs în zona străzii I.L. Caragiale, în spatele curților oamenilor ( la liziera pădurii ), pentru capturarea lui, în Poiana Roșie ( în spatele bazinelor de apă ) a fost montată o cușcă specială.

Aceasta a fost amplasată cu sprijinul Primăriei Râșnov și a Ocolului Silvic Râșnov. În acest fel, specialiștii doresc să captureze animalul sălbatic și să-l mute în altă zonă, departe de locuințele oamenilor”, este anunțul primăriei.

Sfaturi de la specialiști

Ocolul Silvic al Orașului Râșnov R.A. este gestionar al Fondului cinegetic 26 și a transmis care e procedura de intervenție în cazul apariției exemplarelor de urs în intravilan sau alte zone frecventate de populație.

La apariția exemplarelor de urs prima urgență este punerea în siguranța a oamenilor, respectiv a animalelor domestice (dacă prin aceasta nu se pune în pericol viața oamenilor). Ursul este un animal sălbatic, imprevizibil și de aceea trebuie să fim precauți.

Se sună la Numărul de Urgență 112. Nu se poate interveni pentru alungarea/relocarea urșilor în absența apelului la 112.

Echipa de intervenție, în funcție de cele constatate la fața locului, poate lua următoarele decizii: alungarea ursului, capturarea și relocarea lui sau eutanasierea acestuia. Deciziile se iau în funcție de gradul de pericol constatat în conformitate cu OUG 81/2021.

Populația este rugată să părăsească zona pe cât posibil, pentru a nu se întâmpla accidente. Prezența oamenilor în zonă poate să sperie și mai tare ursul și acesta să atace de frică.

O soluție tehnică, din ce în ce mai folosită și care dă rezultate pozitive certe pentru protejarea proprietății , este instalarea și întreținerea unor garduri electrice în zonele frecventate de urși. Soluția nu este periculoasă pentru oameni și animale domestice, dar este eficientă pentru a stopa accesul urșilor.

De asemenea, vă mai informăm:

Hrănirea urșilor este strict interzisă! Un urs hrănit de om devine un urs mort deoarece el va începe să-și caute hrana în zonele locuite.

Înainte de a vă deplasa în zone împădurite, informați-vă despre prezența urșilor în zonă.

Accesul în fondul forestier, pe potecile marcate, dar mai ales în afara lor, se face pe riscul turiștilor. Deoarece urșii s-au obișnuit cu prezența oamenilor, șansa de a vă întâlni cu un urs este ridicată.

În cazul întâlnirii cu un urs, vă sfătuim următoarele:

  • nu vă pierdeți cumpătul, semnalați-vă prezența vorbind, bătând din palme, nu țipând.
  • retrageți-vă în direcția opusă direcției de deplasare a ursului având tot timpul fața către urs.
  • este probabil ca ursul să aibă un atac fals, de intimidare. În acest caz, în timp ce vă retrageți, lăsații un obiect (șapcă, haină, etc) deoarece ursul este curios și se va opri să verifice obiectul respectiv iar dvs. aveți timp să va îndepărtați.
  • de obicei fuga nu este o soluție deoarece ursul aleargă mai repede și pe distanțe mai lungi ca noi.
  • nu vă apropiați de pui, chiar dacă par abandonați de ursoaică. De cele mai multe ori ursoaica este în zonă și este extrem de periculoasă deoarece își consideră puii în pericol.
  • în zonele defrișate, cu iarbă sau fructe de pădure (frăguțe, zmeură, mure, etc) este foarte probabil să vă întâlniți cu urși “la masă” de aceea traversarea acestor zone se va face cu cea mai mare grijă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole