spot_img
spot_img
spot_img

Primăria Sfântu Gheorghe acordă în acest an 5 distincții „Pro Urbe”

Articole similare

Comisia de evaluare a nominalizărilor pentru premiile „Pro Urbe” din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe a decis ca în acest an să fie acordate cinci astfel de distincții. Acestea vor fi primite de pictorul și restauratorul László Vinczeffy, de istoricul local Lajos Demeter, inginerul Ernő Csáky, economistul Herman Rosner și, pe lângă aceștia, va fi acordat și un premiu post-mortem jurnalistului Márton Gajzágó, decedat în 2024.

Premiile Pro Urbe sunt acordate din 1997 unor personalități care s-au implicat în viața comunității. Până acum, 102 persoane au primit acest titlu. Diplomele sunt oferite în cadru festiv în perioada Zilelor Sfântu Gheorghe.

Conform Regulamentului, titlul poate fi acordat unei persoane născute sau domiciliate în municipiul Sfântu Gheorghe care a împlinit vârsta de 70 de ani și care a contribuit la creșterea renumelui municipiului Sfântu Gheorghe la nivel județean, național sau internațional prin realizările și activitatea sa remarcabilă, „fără bani sau aplauze”, indiferent de naționalitate, cetățenie, domiciliu, sex, apartenență religioasă sau politică.

Cine sunt personalitățile din acest an?

Pictorul László (Ladislau) Vinczeffy s-a născut în data de 21 martie 1946 în satul Atia din județul Harghita și a absolvit, în 1970, Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj Napoca, secția grafică.

Între anii 1970 și 1979 a fost profesor de desen la Zagon, iar din 1979 s-a alăturat echipei Muzeului Național Secuiesc în calitate de restaurator de tablouri. A urmat și cursuri de conservare și restaurare la Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A lucrat la muzeu din 1979 până în 2010.

Un alt nume ce va fi onorat este al profesorului – inginer Csáky Ernő, fost cadru didactic la liceul „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe.

S-a născut la 22 iulie 1944 în satul Mugeni, lângă Odorheiu Secuiesc. A absolvit liceul la Baraolt, după care a urmat cursurile lnstitutului Militar de Telecomunicații din Sibiu, apoi a obținut diploma de inginer în electrotehnică la Universitatea din Brașov. După finalizarea studiilor, a urmat un program de specializare în București. A lucrat ca inginer militar în armată, iar timp de mai mulți ani a fost coordonatorul tehnic al unității militare de la Bodoc. După schimbarea de regim din 1989, și-a completat formarea cu examene de pedagogie și psihologie la Universitatea din Brașov, pentru a putea activa în domeniul educației. Pensionarea din serviciul militar nu i-a adus odihnă, ci dimpotrivă, i-a oferit libertatea de a se dedica unui vis mai vechi: cercetarea istoriei înregistrării sunetului și colecționarea aparatelor de telecomunicații și redare a sunetului. A început să predea la Liceul Tehnologic ,,Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe, oferind elevilor cunoștințe de specialitate pentru care, până atunci, nu existaseră profesori.

El a donat orașului o colecție impresionantă de dispozitive tehnice de comunicații și telecomunicații, radiouri cu galenă, televizoare cu tuburi, pick-upuri etc., ce au constituit baza creării unui muzeu tehnic interactiv. „Sepsi TeleTár” a fost deschis în 2021, cu sprijinul primăriei Sfântu Gheorghe și a fost vizitat până azi de peste 5.000 de persoane.

Economistul Herman Rosner, fondator și președinte al Camerei de Comerț Covasna între 1990 și 2012, este un alt nume ales de municipalitate pentru distincția Pro Urbe din acest an. De numele său este legată o emblemă a orașului, fiind cel care a înființat Magazinul „Sugas”. Tot el este co-autor al primului ghid despre județul Covasna.

De numele său este legat și turismul din județ, constribuția sa fiind recunoscută la nivel național. Herman Rosner este și membru în Consiliul de Administrație al Turism Covasna SA.

Orașul va oferi o diplomă și istoricului local Lajos Demeter. Un pasionat cercetător în arhive, a dedicat mult timp perioadei 1848 și personlității lui Áron Gábor. A fost bibliotecar la Biblioteca Județeană din Sfântu Gheorghe. Rezultatele descoperirilor sale au contribuit la crearea de analize istorice și au îmbogățit conștiința comunității.

Munca sa a fost recunoscută și prin premii importante, inclusiv „Crucea de Aur pentru Merit” a Ungariei.

A cartografiat cimitirele din Ținutul Secuiesc, a studiat originea și formarea baladelor populare locale și a scris biografiile personalităților din Sfântu Gheorghe. Primul volum a fost publicat în 2013, iar al doilea și al treilea așteaptă să fie tipărite.

Jurnalistul Márton Gajzágó va fi omagiat post mortem. Cunoscut mai ales pentru suplimentul cultural „Forum” pe care l-a gestionat ani buni și cu care a îmbogățit viața spirituală a orașului, Márton Gajzágó a fost și primul primar al orașului Sfântu Gheorghe. Se întâmpla imediat după Revoluția din 1989 și mandatul său a avut doar câteva luni.

Pentru a asigura apariția cotidianului „Háromszék”, a reușit să aducă din Statele Unite o tiparniță rotativă performantă, care a făcut posibilă tipărirea de ziare și cărți.

A fost redactor, apoi redactor-șef adjunct al Megyei Tükör, cotidian care în anii ’70 – ’80 a devenit unul dintre cele mai bune ziare de limbă maghiară din Transilvania.

Colegii de presă și nu numai i-au purtat mereu un viu respect, iar acum, după trecerea sa în neființă, titlul „Pro Urbe” reprezintă un gest firesc al comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole