spot_img
spot_img
spot_img

Primarul din Sfântu Gheorghe, la Bruxelles: „Ce putem rezolva la nivel local, să nu fie decis peste capul nostru!”

Articole similare

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a participat, la Bruxelles, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor. El a vorbit despre teme pe care le consideră importante, inclusiv cea a urșilor.

„Am discutat despre prioritățile președinției maghiare a UE. Eu am atras atenția asupra următoarelor aspecte:

  • Trebuie eliminată de urgență dubla măsură din cadrul Uniunii, nu este acceptabil ca aderarea României la Schengen să fie blocată din motive politice!
  • Cerem respectarea drepturilor minorităților, nu este acceptabil ca utilizarea limbilor minoritare să fie restricționată în anumite țări!
  • Trebuie reduse inegalitățile teritoriale și de venituri, nu este acceptabil ca bogații să devină și mai bogați, iar săracii și mai săraci!
  • Problema urșilor trebuie soluționată! Nu este acceptabil ca viața ursului să fie mai importantă decât viața omului!
  • Nu este acceptabil ca Uniunea Europeană să sprijine migrația ilegală, dar să facă foarte puțin pentru integrarea comunităților rome!
  • Ne confruntăm cu provocări demografice. Trebuie sprijinite familiile cu copii, astfel încât țările europene să nu se depopuleze!
  • Ceea ce putem rezolva la nivel local, să nu fie decis peste capul nostru!”

Președintele Comitetului European al Regiunilor cere sprijin

Pe 7 octombrie a avut loc la Bruxelles cea de-a 22-a ediție a Săptămânii europene a regiunilor și orașelor. Cu această ocazie, președintele Comitetului European al Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, și-a susținut discursul anual privind starea regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană. El a prezentat totdată Raportul anual al UE privind starea regiunilor și orașelor.

Potrivit unui comunicat oficial, Vasco Alves Cordeiro a adus în discuție mai multe teme:

  • Regiunile și orașele se confruntă zilnic cu criza climatică, cu căldură extremă, inundații, secete și incendii. Se estimează că până în 2050 se vor înregistra anual 120.000 de decese cauzate de căldură. Regiunile și orașele solicită investiții de până la 200 de miliarde EUR pe an în adaptarea la schimbările climatice, abordând vulnerabilitățile sociale și teritoriale.
  • Tranziția verde și cea digitală au un impact teritorial asimetric, care va trebui abordat prin soluții bazate pe realitatea zonei. Politica de coeziune și-a demonstrat capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții. Regiunile și orașele solicită o politică de coeziune mai puternică și reînnoită pentru toate regiunile.
  • Pentru fiecare 10 EUR cheltuiți pentru politici de mediu, 8 EUR sunt cheltuiți la nivel local. Regiunile și orașele solicită sprijin financiar specific pentru punerea în aplicare a Pactului verde european.
  • Transformarea industrială a Europei afectează regiunile în mod diferit. Competitivitatea UE are nevoie de o piață unică funcțională și se bazează pe o politică de coeziune puternică. Regiunile și orașele solicită o nouă strategie industrială adaptată realităților teritoriale.
  • 100 de milioane de persoane sunt expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială. 47 % dintre tinerii europeni (18-34 de ani) trebuie să locuiască în casele părinților lor. Autoritățile locale și regionale sunt responsabile pentru 50 % din cheltuielile pentru infrastructură, locuințe, sănătate, educație și servicii sociale. Regiunile și orașele solicită servicii publice de calitate.
  • Impulsul reînnoit pentru extindere, declanșat de invadarea Ucrainei de către Rusia, reprezintă o etapă istorică pentru UE. Regiunile și orașele solicită o implicare semnificativă în procesul de extindere.
  • Regiunile și orașele reprezintă mai mult de jumătate din totalul investițiilor publice guvernamentale. Transformarea societăților noastre necesită investiții masive. Regiunile și orașele solicită un buget al UE ambițios și bazat pe realitatea zonei, care să sprijine investițiile locale, având în centrul său o politică de coeziune puternică.
  • Încrederea cetățenilor în autoritățile regionale și locale a crescut substanțial în ultimii 10 ani; acesta a atins cel mai înalt nivel în 2024, de 60 %, cel mai ridicat dintre toate nivelurile de guvernare. Regiunile și orașele solicită un rol mai important pentru Comitetul European al Regiunilor.

    Foto: Antal Árpád

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole