Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către profesori a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul descrie etapele ce trebuie parcurse la nivelul unității de învățământ preuniversitar în vederea completării și publicării declarațiilor de interese de către personalul didactic. Prevederile hotărârii intră în vigoare de la 1 februarie, arată edupedu.ro.
Până la sfârșitul fiecărui an, toți profesorii trebuie să completeze o declarație în care precizează că nu fac meditații cu elevii de la clasă, conform unui ordin publicat pe 19 ianuarie în Monitorul Oficial.
Declarația de interese trebuie să includă, potrivit modelului publicat în Monitorul Oficial, informații despre școlile și clasele la care predau dascălii care completează documentul, dar și să menționeze că nu desfășoară „activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasele la care predau”.
Concret, în declarațiile de interese, profesorii vor trebui să declare următoarele:
- norma didactică;
- activitățile de predare;
- activitățile de pregătire cu elevii – meditații;
- activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte.
Sancțiunile pentru cei care declară că nu fac meditații cu elevii de la clasă, deși în realitate se întâmplă contrariul, sunt cele prevăzute în Codul Penal pentru fals în declarații, iar conform articolului nr. 326 din Codul Penal, acesta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
În același timp, profesorii care nu depun declarațiile de interese vor fi cercetați pentru abatere disciplinară, pentru care sancțiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă.
Declarațiile de interese vor fi verificate de un responsabil desemnat de conducerea unității de învățământ. În cazul în care se constată neconcordanțe, profesorul va fi notificat să rectifice declarația în termen de 30 de zile.
Noua lege a învățământului interzice dascălilor să mediteze copii din clasele la care predau. Dar, profesorilor le este interzis să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă încă din 2018, interdicția fiind cuprinsă în codul etic al personalului didactic de la fiecare școală. Declarațiile profesorilor vor include toate activitățile pe care aceștia le desfășoară, chiar și meditațiile, pe lângă norma didactică, activitățile de predare, activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte.
Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, spune că noul ordin nu va combate fenomenul meditațiilor cu elevii de la clasă, având în vedere că, deși prevederea este prezentă în codul etic de 7 ani, a fost luată în serios de prea puțini dascăli.
Un studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România arată că unul din trei elevi face meditație cel puțin la o materie. Matematica este materia la care majoritatea copiilor fac meditații, potrivit aceluiași studiu.