spot_img
spot_img
spot_img

Proiect de lege dubios: Taximetriștii vor să scape de concurența Uber și Bolt

Proiectul de lege ar lăsa fără venituri peste 50.000 de șoferi.

Articole similare

O propunere legislative pusă în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii riscă să închidă transportul alternativ în Romania. Inițiat la presiunea companiilor de taximetrie, proiectul de lege ar lăsa fără venituri peste 50.000 de șoferi și ar obliga peste 3 milioane de români care folosesc serviciile Uber și Bolt să meargă doar cu taxiurile.

Documentul care modifică OUG 49/2019 prevede că șoferii care fac transport alternativ trebuie să se constituie în operatori de transport, iar contractele de comodat și închiriere folosite de peste 90% din șoferii de transport alternativ să fie eliminate, ceea ce ar contrazice însuși modelul de economie colaborativă pe baza căruia funcționează transportul alternativ.

Nu este nicio îndoială că adoptarea acestor prevederi ar duce la dispariția platformelor de transport alternativ din România. Ne este greu să credem că Guvernul ar putea să accepte aceste solicitări, care nu se referă la crearea unui mediu concurențial, ci la închiderea unui întreg sector în beneficiul altuia,” a declarat Cătălin Codreanu, Președintele Coaliției pentru Economia Digitală, citat de profit.ro.

Coaliția pentru Economia Digitală, care reprezintă principalii operatori de transport alternativ din România, UBER și Bolt, atrage atenția că, deși sunt reglementate diferit, atât transportul alternativ cât și serviciile de taximetrie sunt la fel de strict controlate. Atât industria de transport alternativ, cât și industria de taxi au reglementări în oglindă în ceea ce privește pregătirea și calificarea șoferilor, la fel și exigențele cu privire la operatorii de transport. Este necesar ca cele două servicii să concureze liber pe piață, acest lucru însemnând liberalizarea serviciilor de taximetrie, iar o eventuală gestionare a numărului de licențe de taxi să poate fi făcută de autoritatea locală în situații particulare.

Diferența este făcută de transparența și trasabilitatea acestor servicii.

Serviciile de transport alternativ sunt singurele care oferă transparență totală: pasagerul cunoaște ruta de la bun început, știe cu ce șofer merge, cu ce mașină și numărul de înmatriculare al acesteia și știe prețul de la bun început. Este singurul tip de transport în care autoritățile, inclusiv Poliția, au acces total la cursele efectuate, detaliile acestora și tranzacțiile financiare. Transportul alternativ este singurul transport urban în care nu poți să călătorești fără a folosi aplicația și nici să te înțelegi cu șoferul la preț.

Detalii: Proiect Ministerul Transporturilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole