Îmbunătățirea participării copiilor la educația antepreșcolară și preșcolară – acesta este scopul cu care Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, participă la proiectul „Sunt copil, vreau să devin un adult valoros!”.
Proiectul european, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO), vizează eficientizarea serviciilor de educație timpurie în județul Covasna. Acesta include educația și îngrijirea timpurie, educația generală și profesională, până la învățământul terțiar, precum și educarea adulților.
În cadrul proiectului vor fi implicate 35 de instituții de învățământ, iar 454 de copii din grupe mici și mijlocii din județul Covasna vor beneficia de sesiuni educative, în timp ce 278 de adulți – părinți – vor beneficia de consiliere.
„Scopul nostru principal este să pregătim copiii pentru școală într-un mod jucăuș, dezvoltându-le abilitățile sociale. În același timp, consilierea pentru părinți îi va sensibiliza pe aceștia cu privire la importanța educației preșcolare. În județul nostru, 4,61% dintre copiii din învățământul școlar nu finalizează anul școlar pe care l-au început, iar, pe termen lung, scopul acestui proiect este de a reduce abandonul școlar”, a declarat inspectorul școlar general și consilier județean, Kiss Imre.
Valoarea totală a proiectului „Sunt copil, vreau să devin un adult valoros! – Eficientizarea serviciilor de educație timpurie în județul Covasna” este de 7.041.960 lei. Contribuția Inspectoratului Școlar Județean Covasna, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului, este de 135.839 lei, iar contribuția Județului Covasna, prin Consiliul Județean, este de 5.000 lei.
În județul Covasna, 671 de copii sunt înscriși în 35 de grupe de creșă, în cadrul a 8 instituții, iar 6.065 de copii, în 348 de grupe, frecventează grădinița.
Autobuze școlare electrice
„Acest proiect se potrivește foarte bine cu viziunea noastră, deoarece ne străduim să îmbunătățim calitatea vieții în județul Covasna, să îmbunătățim condițiile de zi cu zi și să asigurăm toate serviciile publice importante în zonele rurale. De asemenea, tot legată de îmbunătățirea calității educației este și decizia Consiliului de a include opt autobuze școlare electrice 8+1 în domeniul public al județului. În următorii ani, elevii din Bățani, Chichiș, Ghidfalău, Micfalău, Moacșa, Sfântu Gheorghe, Zăbala și Școala Specială aparținând Consiliului Județean Covasna, vor folosi aceste vehicule electrice”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
După cum se știe, Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu 35 de autorități locale, a solicitat finanțare din fonduri PNRR pentru achiziționarea de autobuze școlare electrice. În total, vor fi achiziționate 36 de autobuze școlare electrice, dintre care 19 au fost deja predate autorităților locale, a declarat István Barna Jakab, consilier județean.
Tot în cadrul ședinței, consilierii au aprobat rețeaua școlară de învățământ special din județul Covasna. Astfel, în anul școlar 2025-2026, Școala Gimnazială Specială – Sfântu Gheorghe și Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” vor continua să le ofere educație specială celor care au nevoie.
Sursa: Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna
Foto: Kiss Zsombor, pxhere.com