spot_img
spot_img
spot_img

Proiectul UDMR privind cota de prevenție la urs, la un pas de adoptare

Articole similare

Pe 3 octombrie 2023, senatorul UDMR Tánczos Barna depunea la Parlament un proiect de lege prin care se instituiau cote mai mari la vânătoarea de urs, atât cote de prevenție, cât și de intervenție. Concret, în acest moment, cota de prevenție la urs stabilită de Ministerul Mediului, în acord cu Academia Română, este de 140 de exemplare, iar cota de intervenție – 55 de exemplare. În urma mai multor discuții, plângeri, pagube și analize, inclusiv cu autoritățile și fermierii din județul Covasna, Tánczos Barna a propus creșterea de la 140 la 426 de exemplare la cota de prevenție. Adoptat deja de Senat, proiectul stă de 8 luni la Camera Deputaților. Abia azi premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se convoacă pentru 15 iulie o ședință extraordinară a Camerei, pentru adoptarea acestui proiect. Decizia vine după ce o tânără de 19 ani a murit sfâșiată de urs în Bucegi, ceea ce a readus în atenție numărul mare de urși de pe teritoriul României.

Și Romsilva ia măsuri

Directorul general al Regiei Nationale a Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, Marius – Dan Siiulescu, a dispus azi intensificarea masurilor de monitorizare a populatiei de urs in fondurile cinegetice gestionate de către Romsilva, în special în zonele turistice cu risc privind interacțiunea oamenilor cu exemplarele de urs.

Astfel, vor fi identificate și monitorizate cu atenție traseele turistice cele mai expuse interacțiunii dintre om și urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezența urșilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar și recomandări pentru prevenirea și evitarea situațiilor periculoase.

De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenței urșilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turiști.

Pădurarii de vânătoare din fondurile cinegetice gestionate de către Regia Nationala a Pădurilor – Romsilva, după analiza acestor imagini, vor comunica în regim de urgență autorităților competente potențialele situații de risc apărute.

Menționăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, circa 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel național. Pe cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de către Romsilva, în care se regăsesc populații de urs, au fost evaluate anul trecut circa 2.700 de exemplare, efectivul optim fiind de 948 de exemplare de urs, adică de aproape trei ori mai mult decât optimul”, se arată într-un comunicat de presă transmis de regie.

Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară, iar ședința va avea loc, luni, 15 iulie, de la ora 15.00.

Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului, am vorbit și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone, urșii nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară. Am vorbit și cu domnul Simonis, președinte Camerei Deputaților, pentru că modificarea nu se poate face decât prin Parlament. După discuțiile cu Ministrul Mediului pornim o inițiativă și vom cere o sesiune extraordinară în Parlament (…) Nu se va da liber la împușcat urși în României după bunul plac al fiecăruia, dar va exista o inițiativă și se va cere sesiune extraordinară în Parlament pentru adoptarea acesteia”, spune premierul.

Tánczos Barna: Trebuie reintrodusă vânătoarea și trebuie evitate pierderile de vieți omenești.

„Deși Senatul a adoptat încă din noiembrie proiectul de lege privind cotele de vânătoare pe baza studiilor științifice, acesta se află împotmolit de opt luni în Camera Deputaților fără să fie dezbătut. Proiectul de lege privind cotele de vânătoare poate fi votat și mâine, dacă există voință din partea coaliției de guvernare.

Viața unei tinere trebuie să fie mai importantă decât frica de activiștii de mediu. Trebuie reintrodusă vânătoarea și trebuie evitate pierderile de vieți omenești.

Densitatea în anumite zone e atât de mare încât afectează specia în sine.

Cota de 426 de exemplare recoltate anual nu va avea niciun efect negativ asupra populației de urs brun în România. Dacă vorbim de pagubele produse în agricultură și zootehnie, cifrele sunt îngrijorătoare. Ministerul Mediului a plătit daune către fermieri de milioane de lei numai în acest an.

Proiectul UDMR a fost susținut de 103 parlamentari, atât din arcul guvernamental, cât și din partea opoziției și acest lucru demonstrează că protecția vieții umane nu depinde de culoarea politică și că este necesară o intervenție eficientă pentru gestionarea problemelor cauzate de suprapopularea de urși.

Problema e că dacă nu avem un management al populației de urs făcut prin instrumente ale statului, oamenii vor începe să ia măsuri singuri. Ei trebuie să simtă că sunt protejați de stat. Și eu nu vreau să văd urși otrăviți, călcați de tren sau ținuți în lanț. Vreau să văd lege, ordine de ministru, management cinegetic și echilibru”, a spus Tánczos Barna. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole