Raportul Băncii Mondiale încă este secret, deși autoritățile ar fi trebuit să dea dovadă de transparență și să-l prezinte public. Propunerile fiscale vizează eliminarea specialilor din fiscalitate, dar și o ciudățenie: impozit progresiv pe muncă.
Cursdeguvernare a obținut documentul, dar nu l-a putut publica din motive de copyright.
Conform sursei citate, pentru „a crește echitatea și pentru a îmbunătăți stimulentele de muncă pentru lucrătorii cu venituri mici”, Banca Mondială propune:
- Renunțarea la cota unică de impozitare. „Reevaluați avantajele structurii actuale a ratei impozitului pe venitul personal și luați în considerare introducerea unui program progresiv de cote pentru veniturile din muncă”.
- Eliminarea scutirilor de impozit pentru lucrătorii din sectoarele agricultură, construcții și IT.
- Reducerea sarcinii totale impuse lucrătorilor cu venituri mici. Fie prin eliminarea contribuției de 10% la sănătate (și finanțarea integrală a asistenței medicale), fie prin introducerea unui credit rambursabil pentru impozitul pe venitul câștigat care să compenseze o parte din povara contribuțiilor pentru sănătate și/sau pensie pentru lucrătorii cu venituri mici.
Alte recomandări
- Eliminarea cotelor reduse de TVA, cum ar fi cele percepute la restaurante, cazare la hotel, cărți, ziare, reviste, muzee, grădini zoologice, grădini și parcuri.
- Eliminarea cotelor reduse de TVA la alimente, produse farmaceutice, furnizare apă, lemn de foc si termoficare.
- Majorarea impozitelor pe proprietate. „O dată cu trecerea la o bază de impozitare ce ține cont de valoarea de piață, reevaluați întreaga structură a impozitelor în vederea creșterii veniturilor totale peste nivelul actual (un nivel scăzut în rândul țărilor UE)”.