spot_img
spot_img
spot_img

Românii care găzduiesc refugiați din Ucraina nu vor mai primi bani pentru cazare

Statul a plătit anul trecut pentru sprijinul refugiaților din Ucraina peste 352.000 de euro zilnic.

Articole similare

Programul României pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina va fi modificat. Acesta va prevedea că ucrainenii care îşi vor găsi un loc de muncă şi îşi vor înscrie copiii la şcoli din România vor beneficia lunar, până la sfârșitul anului, de 2.000 de lei pe familie, bani care vor fi dați direct refugiaţilor, nu proprietarilor de locuințe care îi cazează.

Acum, prin programul „50/20”, care se derulează din martie 2022, refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare. Banii de cazare ajung direct la proprietarii locuințelor în care refugiații stau cu chirie.

Conform autorităților, în februarie 2023 în România erau stabiliți peste 109.000 de refugiați ucraineni. Au fost peste 3 milioane de refugiați din Ucraina care au tranzitat țara noastră, de la declanșarea războiului, pentru a ajunge în alte state europene.

Care sunt modificările?

– Refugiaţii care vor face demersurile minime de integrare – angajarea în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România – protecţia temporară – vor putea beneficia de un sprijin de 2000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023.
– De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii locuințelor care îi găzduiesc, așa cum este acum.
– Pentru evitarea unor abuzuri şi a deturnării de fonduri, aşa cum s-a întâmplat în multe situații, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor din Ucraina.
– Persoanele vulnerabile/bătrânii peste 65 de ani şi studenţii înscrişi la universitățile din România vor beneficia in continuare de vechile prevederi ale Programului 50/20.
– În continuare, refugiaţii din Ucraina vor beneficia de servicii medicale gratuite, precum şi de servicii sociale sau educaţionale.

În nota de fundamentare la acest proiect de act normativ, este citat un raport al Cancelariei premierului privind măsurile de sprijin pe anul 2022. Acesta arată că Statul a plătit pentru acest program, anul trecut, din fonduri publice peste 106 milioane de euro. O cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

Raportul mai subliniază și faptul că puțin peste 5.000 de ucraineni și-au găsit locuri de muncă, înregistrate în registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul acestora pe piața muncii din România.

Programul 50/20 a afectat prețul chiriilor.

Programul 50/20 a pus mare presiune pe proprietățile ieftine pentru că proprietarii luau mai mulți bani prin acest program, decât dacă îl închiriază pe termen lung la preț de piață.

„Să vă dau un exemplu: zilele trecute a apărut la închiriere o vilă în zona Pitești. Vila putea găzdui până la 16 persoane. Faceți un calcul: 16 oameni x 50 de lei/zi înseamnă 800 de lei/zi sau 24.000 de lei pe lună, adică aproape 5.000 de euro lunar.

Sau luați cazul unui apartament cu 2 camere în care vin 3 persoane (mama, tata și un copil, desi de regulă ei au câte doi copii). Trei persoane x 50 de lei/zi înseamnă 150 de lei pe zi, sau 4500 de lei pe lună. Aproape 1000 de euro/lună, la o chirie medie de 300 de euro, dacă discutăm de București”, a declarat un broker imobiliar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole