spot_img
spot_img
spot_img

Screening gratuit pentru melanom în județul Covasna

Numărul cazurilor de melanom au crescut dramatic în ultimii ani.

Articole similare

Cu ocazia Zilei Mondiale a Melanomului, la inițiativa Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, mai multe instituții de sănătate și dermatologi din județul Covasna și-au unit forțele pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța depistării melanomului printr-un mesaj unitar. Partenerul oficial al programului este Zona Metropolitană Sfântu Gheorghe.

În perioada 19-23 mai, un program de screening al melanomului va fi organizat în patru orașe: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului.

Campania se adresează oricărei persoane cu vârsta de peste 5 ani care a observat leziuni ale pielii, este preocupată de sănătatea sa sau dorește doar să prevină problema. Screening-ul este doar pentru melanom și nu acoperă alte probleme ale pielii.

Următoarele instituții și profesioniști din domeniul sănătății vor participa la screening:

  • Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” – Sfântu Gheorghe Dr. Mild Edit, medic primar dermatolog Dr. Dénes László, medic primar dermatolog
  • Spitalul Municipal Târgu Secuiesc – Dr. Orosz-Fekete Eszter, medic specialist dermatolog
  • Spitalul Orășenesc Covasna și Spitalul Orășenesc Întorsura Buzăului – Dr. Kelemen Orsolya, medic specialist dermatolog

● Specialist independent care se va ocupa de screening la Sfântu Gheorghe: Dr. Anna Gál, medic specialist dermatolog.

Cei interesați se pot înscrie online prin intermediul linkurilor de pe paginile de Facebook și web ale spitalelor. Pentru examinare nu sunt necesare alte documente în afară cății de identitate. Locurile sunt limitate!

Melanomul reprezintă una dintre cele mai periculoase forme de cancer de piele.

Este o tumoră malignă provocată de creșterea necontrolată a melanocitelor (celule din epidermă și de la nivelul foliculilor de păr, responsabile de producerea și sintetizarea melaninei), care se răspândesc în mod anormal în țesuturile vecine. În funcție de tipul și stadiul melanomului, pot
fi afectate diferite straturi ale pielii. Atunci când
tumora se extinde în profunzime, ajunge în contact
cu vasele de sânge sau limfatice și, astfel, se poate
extinde la nivelul întregului corp

Motto-ul campaniei din acest an este „Pielea ta te protejează, tu o protejezi?”

„Din păcate, numărul cazurilor de melanom a crescut dramatic în ultimii ani. Nu mai este adevărat că afectează doar persoanele de peste 40 de ani – vedem cazuri și la vârsta de 20 de ani. Persoanele cu pielea albă, cei care lucrează la soare și cei care au un istoric familial de melanom sunt, de asemenea, expuși riscului. Dar se poate dezvolta și fără antecedente. Dacă aveți o aluniță, verificați-o în mod regulat și dacă observați orice schimbare de culoare sau dimensiune, consultați un dermatolog cât mai curând posibil”, a declarat dr. Mild Edit, medic primar dermatolog.

András-Nagy Róbert, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Kristóf Fogolyán”, a vorbit despre scopul și importanța inițiativei: „Prevenirea este unul dintre cele mai importante instrumente în lupta împotriva bolilor grave. Melanomul poate fi vindecat prin depistare precoce, motiv pentru care am lansat acest program de screening pentru a ajunge cât mai multe persoane și pentru a le oferi șansa de a interveni în timp util.

Depistarea precoce a cancerului de piele poate salva vieți

În calitate de manager al Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, consider că screenengul periodic al melanomului la populație este extrem de importantă, deoarece depistarea precoce a cancerului de piele poate salva vieți. Cu toate acestea, acest obiectiv poate fi atins doar cu cooperarea profesioniștilor din domeniul sănătății și al populației. Prin urmare, încurajez pe toată lumea să profite de oportunitatea de screening și să lucrăm împreună pentru o comunitate mai sănătoasă”, a declarat Canea-Kocsis András.

Acces echitabil

În numele Spitalului Cardiovascular Dr. Benedek Géza din Covasna, subliniez importanța colaborării interinstituționale între unitățile sanitare din județul Covasna în vederea implementării eficiente a programelor de screening pentru depistarea melanomului. Accesul echitabil la prevenție pentru pacienții din zona Covasna și Întorsura Buzăului reprezintă o prioritate comună, iar succesul acestor inițiative depinde în mod direct de cooperarea noastră. Prin eforturi conjugate putem contribui la salvarea de vieți și la îmbunătățirea sănătății comunității”— Monica Sporea, manager, Spitalul Cardiovascular Dr. Benedek Géza, Covasna.

La rândul său, directorul executiv al Zonei Metropolitane Sepsi spune că prevenția e mai ieftină decât tratarea bolii.

Autoritățile locale membre ale Zonei Metropolitane sunt angajate în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, iar păstrarea sănătății este o parte esențială a acestui demers – de aceea considerăm extrem de importantă participarea la examinările medicale de screening. Suntem convinși că prevenția nu doar că este mai eficientă, ci și considerabil mai ieftină pe termen lung decât tratarea bolilor. În acest spirit, gândim programe de screening complexe și pe termen lung, care includ mai multe tipuri de investigații.”-  a declarat Zsigmond József, directorul exectuiv al Zonei Metropolitane Sepsi.

Sursa: Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole