Președintele Consiliului European, Charles Michel, le-a adresat o scrisoare oficială șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene, invitându-i la o reuniune informală ce va avea loc la Budapesta, în această seară și pe tot parcursul zilei de mâine, 8 noiembrie 2024.
În cadrul cinei de azi, Michel propune o dezbatere strategică axată pe relațiile transatlantice, subliniind importanța relației cu Statele Unite și dorința UE de a aprofunda această cooperare.
Agenda întâlnirii include trei domenii principale:
- relațiile bilaterale,
- securitatea și geopolitica, cu un accent special pe situația din Ucraina
- provocările globale, inclusiv cooperarea internațională și schimbările climatice.
De asemenea, liderii europeni vor discuta situația politică din Georgia după alegerile recente și vor evalua impactul noii legislații adoptate de Israel împotriva Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), care ar putea afecta capacitatea acesteia de a-și îndeplini mandatul. Implicațiile acestei legislații asupra relațiilor UE-Israel vor fi de asemenea analizate.
Semnal de alarmă
Ziua de vineri va fi dedicată creșterii competitivității Uniunii Europene, un subiect critic având în vedere reducerea la jumătate a ponderii UE în PIB-ul global în ultimii 20 de ani. Michel subliniază că raporturile Draghi și Letta sunt un „semnal de alarmă” și că Uniunea trebuie să acționeze rapid pentru a-și proteja competitivitatea. În prezența profesorului Mario Draghi și a președintei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, discuțiile vor viza strategii concrete pentru a susține inovația, a valorifica potențialul pieței unice și a stimula o creștere durabilă.
Michel a subliniat importanța unei dezbateri politice autentice privind finanțarea ambițiilor UE și instrumentele disponibile pentru atingerea acestora. Pe măsură ce mandatul său se apropie de final, președintele Consiliului European le-a mulțumit liderilor europeni pentru încrederea acordată, subliniind că „puterea Uniunii constă în unitatea celor 27 de state membre, bazată pe încredere și respect reciproc”.
Reuniunea de la Budapesta este așteptată să abordeze teme de maximă importanță pentru viitorul Europei, atât din punct de vedere economic, cât și geopolitic, stabilind direcțiile strategice pentru următoarele luni.
Strategii concrete
Redăm fragmente din scrisoarea adresată de Charles Michel:
„Întâlnirea noastră de vineri va fi dedicată competitivității noastre. Situația este foarte îngrijorătoare. În ultimii 20 de ani, ponderea UE în PIB-ul mondial s-a redus la jumătate. Avem nevoie să acționăm acum. Suntem în ceasul al unsprezecelea. Rapoartele Draghi și Letta sunt un semnal de alarmă, iar supraviețuirea competitivă a Uniunii este în joc.
Discuțiile noastre, în prezența profesorului Draghi și a președintelui Lagarde, vor acoperi strategii concrete pentru a inversa traiectoria actuală și vor permite companiilor noastre să prospere – strategii care promovează inovarea, valorifică punctele forte ale pieței noastre unice și sprijină dezvoltarea durabilă.
Aș dori să avem un schimb politic real de idei despre cum să ne finanțăm ambițiile și despre instrumentele pe care le avem la dispoziție. Sunt încrezător că, valorificând puterea noastră colectivă, putem face progrese semnificative în acest sens. Sunt convins că puterea noastră stă în unitatea noastră. Acest lucru necesită încredere și respect între toți cei 27 membri. Sunt încrezător că împreună putem realiza lucruri mărețe. Vă aștept cu nerăbdare la Budapesta!”, a transmis Charles Michel.
Klaus Iohannis va pleda pentru „eliminarea tuturor barierelor de pe Piaţa Unică”
Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, Klaus Iohannis va participa la reuniunea informală a Consiliului European, găzduită la Budapesta de Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene.
„Liderii UE au ca obiectiv adoptarea Declaraţiei politice privind un Nou Pact European pentru Competitivitate, care să ghideze activitatea instituţiilor europene în domeniu, având în vedere urgenţa de a acţiona decisiv la nivelul UE în abordarea provocărilor actuale. În cadrul dezbaterilor, preşedintele României va sublinia rolul major al coeziunii şi al convergenţei, ca instrumente de realizare a obiectivelor de competitivitate ale Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis va pleda, de asemenea, pentru eliminarea tuturor barierelor de pe Piaţa Unică şi pentru asigurarea deplină a libertăţii de circulaţie pe toate componentele sale„, a mai arătat Administraţia Prezidenţială.