Peste 12.000 de vizitatori, sute de programe, întâlniri memorabile cu scriitori și momente dedicate lecturii au definit atmosfera ediției din acest an a SepsiBook – târgul de carte și festivalul de literatură contemporană din Sfântu Gheorghe.
Redăm comunicatul transmis de organizatori:
„Răsfoirea cărților, farmecul întâlnirilor personale, emoția dialogului intercultural, puterea poveștilor trăite împreună, buna dispoziție și curiozitatea senină au fost reperele ediției SepsiBook din acest an. Târgul, ajuns la cea de-a patra ediție, a întâmpinat publicul cu o ofertă bogată de programe și momente memorabile. La eveniment au participat peste 12.000 de vizitatori – nu doar din regiune, ci și din toată Transilvania. SepsiBook a fost și în acest an o sărbătoare vie și autentică a culturii scrise.
„Ne bucurăm foarte mult și ne simțim încurajați ca organizatori de faptul că SepsiBook atrage un public atât de numeros și interesat. Am observat că anul acesta vizitatorii au venit cu intenție clară – au fost momente în care se desfășurau simultan 3-5 evenimente, iar fiecare avea publicul său. Invitații noștri internaționali au extins aria de atracție geografică a festivalului, atrăgând participanți din localități mai îndepărtate ale Transilvaniei, care au venit să-i asculte și să le ceară autografe. Simțim că prin SepsiBook construim o comunitate, iar acest lucru este dorit atât în Sfântu Gheorghe, cât și în întreg județul Covasna”, a subliniat Szonda Szabolcs, directorul de programe.

„SepsiBook a început deja marți și miercuri cu diverse evenimente conexe, dar cele aproximativ 120 de programe au avut loc, desigur, în Arena Sepsi. La cele 38 de standuri, aproape 50 de edituri din țară și din Ungaria și-au oferit cărțile, iar din feedback-ul primit, reprezentanții editurilor prezenți au fost mulțumiți. Am încercat să creăm o atmosferă și mai potrivită unui festival, de aceea am amenajat două cafenele și am adăugat mai multe puncte de foodcourt, am făcut tot posibilul ca publicul SepsiBook să se simtă cât mai bine și să petreacă cât mai mult timp la evenimentul nostru. Noi așa am observat că și anul acesta am reușit acest lucru – toate categoriile de vârstă au fost prezente cu plăcere la SepsiBook. Micile gesturi și atenția la detalii contribuie, de asemenea, la atmosferă – un exemplu bun fiind merele oferite gratuit de către sponsorii noștri, din care s-au consumat aproximativ 700 kg”, a declarat Gombos Zoltán, coordonatorul festivalului.
„Anul acesta, în prealabil, aproximativ 500 de elevi au participat la atelierele de pregătire, iar prin organizarea noastră, 1800 de copii au vizitat evenimentul pentru a se întâlni cu autorii. Am acordat o atenție deosebită diversificării modalităților de implicare a copiilor: poveștile și cărțile au fost aduse mai aproape de ei prin ateliere de teatru educațional, activități de artă plastică și abordări din artele spectacolului. Am organizat și mai multe programe interactive adresate familiilor, tocmai pentru a sublinia cât de important este ca lectura și cartea să devină o experiență comună”, a punctat Hollanda Andrea, responsabilă pentru programe de copii.

Forța cuvântului scris
„Am fost în România doar la București și mi-am dorit să văd și altceva, așa că, din acest punct de vedere, am fost foarte fericită să vin aici și foarte recunoscătoare pentru invitație. (…) Cred că orice s-ar întâmpla în lume, romanele sunt o modalitate de a aborda problemele și, de asemenea, de a aborda traumele. Destul de multe traume sunt traume fără limbaj, și din acest punct de vedere, de fapt, un roman poate fi și un proces de vindecare”, a declarat pentru SepsiBook scriitoarea finlandeză, Sofi Oksanen.
Anul acesta, unul dintre cele mai frumoase daruri oferite tinerilor cititori de către SepsiBook a fost vizita lui Timo Parvela – unul dintre cei mai îndrăgiți autori ai literaturii pentru copii din Finlanda, creatorul universului Miorlau și Cuțulache, și al seriei Kepler62. Încă din primele clipe, Parvela a cucerit inimile copiilor: cu umor, jocuri și un amuzant moment de confuzie lingvistică, când a început să citească în finlandeză – iar copiii, pe fundalul unui hohot general de râs, încercau să înțeleagă ce se întâmplă. A vorbit despre trecutul său de profesor, despre metodele sale de creație, despre colaborarea strânsă cu ilustratorii și despre convingerea că cele mai bune cărți pentru copii nu doar distrează, ci îi învață pe cei mici să pună întrebări.
Pe lângă autorii finlandezi, una dintre atracțiile principale ale târgului a fost și prezența lui Mircea Cărtărescu, care a atras un public numeros, confirmând astfel apetitul constant al cititorilor pentru literatura română contemporană de top. Discuția dintre Mircea Cărtărescu și Visky András a fost unul dintre momentele emoționante ale SepsiBook: cei doi au vorbit despre forța cuvântului scris, dar și despre literatură ca formă de rezistență și vindecare.
De asemenea, scriitorul Ioan T. Morar a lansat volumul „Lindenfeld”, într-o ediție specială tradusă în limba maghiară de Markó Béla, eveniment care a reprezentat un moment simbolic al dialogului intercultural promovat de SepsiBook.

Printre invitații speciali ai ediției s-a numărat și scriitoarea Ioana Nicolaie, care, pe lângă publicul adult, a avut o întâlnire plină de energie si cititorii mai mici. Împreună cu copiii, autoarea s-a distrat spunând ghicitori care, pe lângă publicul adult, a avut o întâlnire plină de energie și cu cei mici. Împreună cu copiii, autoarea s-a distrat spunând ghicitori inspirate din universul personajului Arik, reușind să creeze un moment interactiv, cald și plin de zâmbete. Prin acest tip de dialog ludic, literatura pentru copii a fost pusă în valoare ca mijloc de joacă inteligentă și conexiune autentică.
Un alt moment editorial important a fost lansarea volumului „Emoții șlefuite în versuri”, semnat de Andruni, cu Mădălin Guruianu în rol de moderator, într-un dialog sensibil și plin de empatie.
Cu Dan Lungu a vorbit jurnalista Mirela Cara Dragu despre cărțile lui și despre felul în care a pornit cartea „Sunt o babă comunistă”, dar și despre alte titluri din bibliografia autorului. Publicul a fost impresionat de frumusețea interioară a scriitorului – un om modest, care debordează de naturalețe.
Preotul Crin-Triandafil Theodorescu, în dialog cu Marius Popa, a lansat cartea „Cerșetorul de albastru” și a surprins publicul cu cât de mult susține științific afirmațiile biblice, punând practic o punte de legătură între religie și știință.
De asemenea, Iulia Iordan și Luminița Corneanu au susținut ateliere de creație literară dedicate copiilor, reușind să îi apropie și mai mult de cultură prin metode ludice și interactive.
Printre momentele artistice cele mai apreciate s-a numărat și concertul susținut de Luiza Zan & Jazzpar Trio – o veritabilă respirație muzicală care a completat în mod armonios programul cultural al festivalului.
Concluzia ediției de anul acesta e aceea că SepsiBook continuă să se consolideze ca un spațiu esențial pentru promovarea lecturii, dialogului cultural și întâlnirilor autentice dintre autori și cititori. Atmosfera vibrantă, participarea entuziastă și diversitatea programelor din acest an confirmă faptul că literatura contemporană are un public viu, activ și dornic de sens. Ne revedem în 2026 – cu și mai multă pasiune pentru carte și povești care ne aduc împreună.
Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Asociația „Mikes Kelemen” din Ținutul Secuiesc, Asociația Susținătorilor Bibliotecii „Bod Péter”. SepsiBook este un proiect cofinanțat de AFCN.
Parteneri: Parteneri: Teatrul Andrei Mureșanu din Sf. Gheorghe, Asociația De Basm, Kronsit, Institutul Cultural Petőfi, Ungaria, MeseCentrum, Ungaria, Institutul Liszt Sf. Gheorghe, Institutul Cultural și Științific FinnAgora, Budapesta, Ambasada Finlandei la București, Sepsi Run, Fitness Tribe, Clubul de carte Könyvbarátnők, Cercul de Ikebana Kiss Béla.
Sponsori: Niedax, Wameleon Design, Aqua Carpatica, Reselecto, B the Hotel, Farmacia Hermann, Grupul Bertis, Brutăria Madárlátta, Remedin, Eleven Street Food”.