spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Stațiunea Covasna: Pagube de milioane de lei după inundațiile din luna mai

Zidul din centru s-a prăbușit când a crescut debitul pârâului.

Articole similare

Drumuri și ziduri surpate, podețe și străzi afectate de ape – sunt câteva din efectele inundațiilor din orașul – stațiune Covasna de la finele lunii mai. Imaginea din centru a zidului prăbușit este dezolantă, iar cei de la Gospodărirea Apelor au în plan să îl repare.

Consiliul Județean Galați a sprijinit comunitățile din Covasna afectate de inundații cu 1 milion de lei, iar banii au fost împărțiți de Consiliul Județean Covasna, în urma unor evaluări. Pentru orașul Covasna a fost alocată suma de 350.000 de lei.

Primarul Gyerő József a explicat pentru covasna45.ro care sunt nevoile și prioritățile.

Am depus la ISU și Consiliul Județean un proces verbal cu pagubele produse pe spațiul public de inundații. Valoarea lor este de peste 9 milioane lei (inclusiv reabilitarea Podului de la Spitalul de Cardiologie). O parte din costurile necesare reparării acestor daune o vom acoperi din suma de la CJ Galați. Probabil, cele de reparații urgente: săparea/decolmatarea șanțurilor pe DC 14, amplasare de gabioane pentru apărare de mal pe Pârâul Covasna, în vecinătatea DC 14 și repararea porțiunilor de drum surpate, repararea străzilor de macadam, podețe, etc. Restul cheltuielilor le vom aloca din bugetul local în anii următori (de exemplu reabilitarea Podului Spital Cardiologie). Zidul de sprijin trebuie reparat de cei de la SGA – Sistemul de Gospodărire a Apelor”.

Cei de la SGA trebuie să aibă și fonduri, ca să repare. După cum a declarat pentru covasna45.ro reprezentantul companiei, Sándor László, cel mai probabil se vor efectua lucrări pe porțiuni.

În momentul de față redactăm o documentare cu devize pentru suplimentarea fondurilor. Cel mai probabil va trebui să renunțăm la alte lucrări… Trebuie refăcut complet zidul din centru, pe porțiunile căzute și cele limitrofe, plus terasamentul. Pe de altă parte, e nevoie de o reabilitare completă, ca să rezolvăm problema integral, de la stația de epurare până la Spitalul de Cardiologie. Să regândim totul, pentru că aceste ziduri care țin pârâul Covasna au peste 50 de ani vechime și, ca orice lucru, au o durată de viață și încep să apară probleme. În plus, debitele au crescut, comparativ cu dimensionarea lor. Și iată că pe anumite porțiuni nu a rezistat”, explică specialistul.

Pârâul Covasna s-a umflat în urma ploilor de la finele lunii mai

E nevoie de bani, se caută soluții

Cei de la Serviciul județean de Gospodărire a Apelor vor să efectueze o lucrare amplă, de la un capăt la altul, pentru care vor realiza o documentație și o vor înainta administrației bazinale, urmând să fie apoi avansată către Apele Române și Ministerul Mediului. Nu e exclus să existe fonduri în PNRR pentru astfel de lucrări, managementul apei beneficiind de sume mari în PNRR.

Ce e sigur e că ne vom apuca de zona din centrul orașului, cam peste o lună sperăm să începem. Apoi la Balta Dracului și în alte părți unde s-a prăbușit zidul. Problema e că în ritmul acesta va cădea în mai multe locuri… E nevoie de investiții”, precizează Sándor László.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole