spot_img
spot_img
spot_img

Suntem tot mai departe de Schengen

Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie.

Articole similare

Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie. Acesta va fi prima reuniune oficială a Consiliului JAI după cea din decembrie în care România și Bulgaria au fost lăsate în afara spațiului de liberă circulație.

Inițial, după votul din Consiliul JAI din decembrie, în care Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen, autoritățile și politicienii au vorbit despre reuniunea din martie ca fiind cea a următoarei șanse, însă ulterior declarațiile s-au temperat. Forțarea unui vot în condițiile în care poziția Austriei nu s-a schimbat ar echivala cu un nou eșec.

Suedia, țară ce deține președinția Consiliului UE, nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen până când nu se va ajunge la un acord cu statele care s-au opus acceptării celor două state în spațiul european de liberă circulație, a declarat reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, la începutul anului.

El a spus că au fost începute consultările bilaterale cu statele implicate, iar la acest moment nu poate spune când va putea fi repusă pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne tema aderării României și Bulgariei la Schengen.

La finalul lunii ianuarie, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen a fost într-o vizită la Sofia de unde a transmis din nou că „sistemul Schengen se află în prezent într-o criză majoră”.

„Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen”, i-a replicat președintele Radev.

El a spus că România și Bulgaria protejează frontierele externe ale UE mai bine decât o serie de țări care se află în Schengen.

Europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat la începutul lui februarie că a demarat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene o acțiune în anulare a votului împotriva primirii României în spațiul Schengen, considerând că acest tip de acțiune are cele mai mari șanse de reușită.

Documentele au fost depuse şi înregistrate luni 6 februarie la Tribunalul UE, care este o instanță specializată a CJUE, cu sediul la Luxemburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole