spot_img
spot_img
spot_img

Tamás Sándor a fost ales președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională

Reuniunea ADR Centru a avut loc la Sovata.

Articole similare

Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR Centru) din Regiunea de Dezvoltare Centru au participat ieri la prima reuniune de lucru din acest an, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru la Sovata.

Primul punct pe ordinea de zi a reuniunii a fost constituirea CDR Centru, for deliberativ din structura căruia fac parte președinții celor șase consilii județene din regiune, alături de primarii municipiilor reședințe de județ, precum și reprezentanții desemnați ai orașelor și comunelor din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Cu acest prilej au fost aleși președintele și vicepreședintele CDR Centru pentru următorii doi ani, relatează transilvania365.ro. Președintele CDR Centru începând din acest moment este Tamás Sándor, preşedinte CJ Covasna, iar funcția de vicepreședinte al CDR Centru, pentru mandat de un an a revenit Danielei Cîmpean, preşedinta CJ Sibiu. În anul 2026 cei doi președinți de consilii județene vor face schimb de funcții la conducerea CDR Centru.

În cadrul şedinţei au fost aprobate mai multe documente de lucru:

  • Planul de Activitate al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2025,
  • Bugetul multianual de venituri şi cheltuieli al ADR CENTRU pentru perioada 2025-2027,
  • modificarea Organigramei și a Regulamentului de Organizare și Funcționare al ADR Centru.

Participanții au analizat informările privind implementarea Programului „Regiunea Centru” 2021-2027 și cea referitoare la Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru.

De asemenea, au fost aprobate mai multe acorduri:

  • Acordul de Grant Specific pentru anul 2025, încheiat între Comisia Europeană și ADR Centru, privind funcționarea Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru;
  • Acordul privind aprobarea participării ADR Centru în calitate de Coordonator în proiectul BISNet Transylvania 2025-2028 – Servicii de sprijin pentru digitalizarea, inovarea și reziliența companiilor;
  • Acordul aprobarea participării ADR Centru ca partener în proiectul BRIDGE – Dezvoltarea, difuzarea și valorificarea rețelelor și ecosistemelor de inovare, precum și cofinanțările aferente bugetelor proprii pentru fiecare din aceste 3 proiecte regionale.

Despre ADR Centru

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru are rolul de a contribui la dezvoltarea durabilă și echitabilă a Regiunii Centru prin înlăturarea disparităților și dezechilibrelor dintre zonele regiunii, în folosul locuitorilor ei. Înființată prin Legea 151/1998, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru functioneaza in temeiul Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România.

Menirea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru este de a pune în practică planurile și strategiile concepute în parteneriat, de a contribui și utiliza eficient resursele financiare și umane în asistarea comunităților din Regiunea Centru, precum și de a atrage noi resurse.

Prin ADR Centru, autoritățile locale și județene, organizațiile ne-guvernamentale și întreprinzatorii din Regiune au acces la fondurile europene derulate prin programele PHARE și prin Programul Operațional Regional. Tot prin ADR Centru, comunitățile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regională, pentru finanțarea de investiții în sectorul productiv, infrastructură, educație, sănătate, dezvoltare locală și întreprinderi mici și mijlocii.
Activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională este coordonată de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, care reunește președinții consiliilor județene și reprezentanți ai municipiilor, orașelor și comunelor din fiecare județ din cele șase care compun Regiunea Centru, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Principalele activități ale ADR Centru sunt axate pe atributele care-i sunt conferite prin legislatie:
1. Elaborarea si reactualizarea Planului de Dezvoltare Regională (PDR) precum și a planurilor și programelor operaționale și sectoriale de la nivelul regiunii;
2. Gestionarea, ca și autoritate de implementare, a Fondurilor alocate Regiunii din Fondurile Uniunii Europene, din bugetul național sau din alte surse de finanțare;
3. Monitorizarea proiectelor implementate;
4. Promovarea regiunii și a activităților care decurg din politicile de dezvoltare regională;
5. Asigurarea de asistență tehnică investitorilor în Zonele Defavorizate, precum și monitorizarea activității agenților economici care beneficiază de facilități.
6. Dezvoltarea de parteneriate naționale, inter-regionale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole