Se apropie cea mai mare sărbătoare de toamnă din Sfântu Gheorghe: Târgul de Toamnă și Festivalul Kürtőskalács vor fi organizate simultan în acest an, între 4 și 6 octombrie. Primăria anunță că vor fi o mulțime de alte evenimente dedicate atât celor mici și iubitorilor de muzică.
Festivalul Kürtőskalács a ajuns la cea de-a șasea ediție și va reuni patiseri din toată regiunea. Pe lângă prepararea propriu-zisă a cozonacului secuiesc, festivalul vine cu experiențe pentru toate gusturile.
Din program nu vor lipsi concertele. Organizatorii anunță că pe 5 octombrie vor urca pe scenă cei de la TNT, iar duminică va cânta Andra. Programul complet nu e încă finalizat. El va fi anunțat pe pagina de Facebook a evenimentului, AICI.
Un juriu special
Cea de-a 6-a ediție a Festivalului Kürtőskalács va avea mai mulți jurați: Ilona Szocs, Istvan Bocksor sau István Veres, bucătar cu stele Michelin, Melinda Csiszár, patiser din Târgu Secuiesc, și János Kabai, maestru brutar din Târgu Mureș.
Melinda Csiszár este proprietara patiseriei Süti Éden din Târgu Secuiesc și prepară de 11 ani deserturi deosebite, cu design unic, pentru cei care își doresc prăjituri cu o aromă excepțională și inovații de sezon. Creativitatea este ceea ce îi definește stilul unic.
În opinia sa, caracteristica specială a unui kürtőskalács este coacerea pe cărbune, ceea ce îi conferă un gust ușor afumat. Aluatul este moale, dulce, bine făcut: un kürtős bun este pur și simplu proaspăt, aerisit, caramelizat, crocant și maro-auriu.
János Kabai, director de producție al brutăriei ELDI din Târgu Mureș, s-a angajat în brutărie în 1998, unde a lucrat inițial ca brutar, apoi s-a mutat la patiserie. Eldi este cunoscută nu numai pentru produsele sale de panificație de calitate, ci și pentru premiile pe care le-a câștigat în competițiile naționale și internaționale. Livrează zilnic produse proaspete de panificație în 6 județe ale țării și exportă produse congelate, găluște cu prune și brânză de vaci în străinătate.
Un mare fan al kürtőskálács, îl gustă oriunde merge în țară. De aceea, așteaptă cu nerăbdare festivalul de la Sepsiszentgyörgy, pentru că îi place atmosfera orașului și, în același timp, se bucură că poate stabili o relație cu profesioniști, cu care vor examina preparatele dintr-un abordare profesională.
István Veres, inspirat în munca sa de amintirile din copilărie
În luna martie 2019, István Veres, executive chef al restauratului Babel Budapest, a obținut prima sa stea Michelin, devenind totodată cel mai tânăr bucătar din estul Europei care a primit această distincţie. Originar din Târgu Secuiesc, Veres a început să se formeze în restaurantul familiei sale, Vadrózsák-Măcieșul din orașul natal, apoi a absolvit o prestigioasă școală de bucătari în Franţa, urmată de stagii în unele din cele mai bune restaurante din lume, după cum relatează trendshrb.ro.
„Fiecare familie are acele tradiții, obiceiuri și gusturi tradiționale care fac amintirile din copilărie unice și speciale. Restaurantul rafinat se hrănește și cu asta. Cel puțin pentru mine este sigur.
Orice artist se inspiră în principal din amintirile sale. Ca bucătar, sunt decisive și pentru mine, întrucât aromele copilăriei mele determină stilul pe care îl reprezint și mă întorc adesea în trecut pentru a obține idei de arome noi. Le datorez asta în principal mamei și bunicii mele, care au gătit pentru mine când eram copil.
Este interesant că lista celor mai buni bucătari ai lumii este dominată de bărbați, dar cred că adevărata recunoaștere ar trebui să revină și acelor mame și bunici care continuă să păstreze tradițiile familiei din generație în generație”.
Un eveniment susținut de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Consiliul Județean Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám” din Sfântu Gheorghe, Asociatia De Dezvoltare Intercomunitara Agrosic.