spot_img
spot_img
spot_img

Titlul „Pro Urbe” pentru Herman Rosner, după decenii de implicare în viața economică din Sfântu Gheorghe

Premiile sunt acordate de comunitatea din Sfântu Gheorghe.

Articole similare

Primăria Sfântu Gheorghe oferă în acest an nu mai puțin de cinci titluri Pro Urbe, o distincție pentru cei care, prin activitatea lor, au contribuit la dezvoltarea orașului și au promovat numele acestuia la nivel național sau internațional.

În 2025, de Zilele orașului, premiul Pro Urbe va fi acordat următorilor: pictorului și restauratorului László Vinczeffy, istoricului local Lajos Demeter, inginerului Ernő Csáky, economistului Herman Rosner și, pe lângă aceștia, va fi acordat și un premiu post-mortem jurnalistului Márton Gajzágó, decedat în 2024.

Ceremonia va avea loc duminică, 11 mai, ora 10:00, în Sala „Gabor Áron” a Bibliotecii județene din Sfântu Gheorghe.

O distincție onorantă

Am stat de vorbă cu Herman Rosner despre cariera sa și importanța acestui titlu.

Este evident o distincție onorantă, o recunoaștere a eforturilor mele de aproape cinci decenii, care s-au concentrat pe viața comunității din Sfântu Gheorghe – partea economică în special. Tatăl meu îmi spunea că în viață este foarte importantă nu avuția, ci să ai un nume bun. Această diplomă este și ca un certificat de justificare pentru viața familiei din care am fost multă vreme absent. Îi mulțumesc și pe această cale colegei meie Szakacs Gabriella pentru nominalizare”, a declarat Herman Rosner pentru covasna45.ro.

„Sunt un om al ideilor, deci voi face o propunere”

Herman Rosner intenționează să contribuie și la procesul de nominalizare pentru premiile „Pro Urbe”.

Sunt un om al ideilor și voi face o propunere ca acest premiu Pro Urbe să aibă și o componentă pentru tineri. Adică nu numai pentru cei peste 70 de ani, ci și pentru cei peste 50 de ani. Sunt oameni care merită această recunoaștere, iar pentru cei tineri este și o încurajare pentru ceea ce fac pentru comunitate. Sigur că ar fi frumos să existe o astfel de diplomă și pentru cei care au realizări la nivel de județ, sunt județe care fac astfel de premieri”.

Parcul memorial

Unul dintre motivele pentru care Herman Rosner primește titlul Pro Urbe este activitatea dedicată comunității evreiești și victimelor Holocaustului. În urmă cu zece ani a fost inaugurat, la Sfântu Gheorghe, Parcul Memorial al Holocaustului.

Ideea și documentarea au fost realizate de domnul Feder Zoltan, care a scris o operă monumentală privind evreii din Trei Scaune. Și eu am fost cel care am dat viață acestui proiect. Printre altele,  componenta de comerorare a celor 52 de copii din Sfântu Gheorghe uciși la Auschwitz face ca acest parc memorial pe partea de copii să fie printre puținele din Europa. În afară de a nu se uita niciodată aceste atrocități este componenta educațională.

Zeci, sute de copii participă la evenimente de comemorare, ca să nu uităm și să nu se mai întâmple niciodată așa ceva. Un lucru pe care îl repet este că dacă acei 6 milioane de evrei nu erau uciși, lumea de azi ar fi fost un loc mai bun – date fiind contribuțiile pe toate planurile”.

Repere de carieră

Herman Rosner a lucrat initial ca ziarist la rubrica economică a ziarului „Cuvântul Nou”, înainte de Revoluție, fiind un cronicar neobosit al industrializării județului. Absolvent al Academiei de Studii Economice, a devenit șef al rubricii și apoi a fost desemnat să se ocupe de construirea magazinului universal Sugas, în calitate de director al Întreprinderii comerciale pentru mărfuri industriale.

Imediat după Revoluție, Herman Rosner a înființat Camera de Comerț și Industrie a județului Covasna, pe care a condus-o timp de 22 de ani. A creat Registrul Comerțului, a susținut mediul de afaceri aflat la început de drum, a creat conexiuni internaționale.

S-a ocupat de promovarea turismului și a resurselor naturale ale județului, organizând un Salon internațional al apelor minerale. Prin Camera de Comerț și din calitatea sa de vicepreședinte al Asociațiilor Agențiilor de Turism a contribuit decisiv la introducerea tichetelor de vacanță în sistemul economic din România.

Acest proiect, pe care l-am promovat alături de doamna Lucia Morariu de la Eximtour, a introdus în economia internă peste 400 de milioane de euro în anul 2023 și în 2024 circa 600 de milioane de euro. Este unul dintre puținele mecanisme din Uniunea Europeană care îți permite să protejezi piața internă”, subliniază Rosner.

Promotor al orașului – stațiune Covasna

„Unul dintre subiectele de lobby și advocacy greu a fost când Camera de Comerț, al cărei președinte eram, a inițiat un demers la SIF Transilvania (actuala Transilvania Investment Alliance) prin care am atras 10 milioane de euro investiție către Turism Covasna (care administrează hotelurile Căprioara, Cerbul, Covasna și Camping-ul „Valea Zânelor”).

Am susținut atunci, cu argumente economice, că bani nu către litoral trebuie investiți, unde sezonul e scurt și avem concurență acerbă din Bulgaria, Turcia și Grecia și că turismul de sănătate, cu acești factori naturali, este de viitor și are o piață în continuă creștere. Aici avem sănătate din natură”.

Fără bani sau aplauze

Până acum, 102 persoane au primit distincția „Pro Urbe”, acordată din 1997.

Conform Regulamentului, titlul poate fi acordat unei persoane născute sau domiciliate în municipiul Sfântu Gheorghe care a împlinit vârsta de 70 de ani și care a contribuit la creșterea renumelui municipiului Sfântu Gheorghe la nivel județean, național sau internațional prin realizările și activitatea sa remarcabilă, „fără bani sau aplauze”, indiferent de naționalitate, cetățenie, domiciliu, sex, apartenență religioasă sau politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole