spot_img
spot_img
spot_img

Titlul „Pro Urbe” pentru László Vinczeffy: pictură, restaurare și amintiri din Zagon

Premiul se va acorda pe 11 mai.

Articole similare

Primăria Sfântu Gheorghe oferă în acest an nu mai puțin de cinci titluri Pro Urbe, o distincție pentru cei care, prin activitatea lor, au contribuit la dezvoltarea orașului și au promovat numele acestuia la nivel național sau internațional.

În 2025, de Zilele orașului, premiul Pro Urbe va fi acordat următorilor: pictorului și restauratorului László Vinczeffy, istoricului local Lajos Demeter, inginerului Ernő Csáky, economistului Herman Rosner și, pe lângă aceștia, va fi acordat și un premiu post-mortem jurnalistului Márton Gajzágó, decedat în 2024.

Am stat de vorbă cu artistul László Vinczeffy despre cariera sa și acest premiu.

Oaspeți și Via Transilvanica

László Vinczeffy s-a născut în anul 1946 în localitatea Atia, lângă Odorheiu Secuiesc. Acolo se află și acum, retras după o viață de muncă. A refăcut casa familiei, inclusiv șura, pe care a transformat-o în galerie de artă. Curtea e plină cu sculpturi contemporane, 40 la număr.

Locuința se află chiar pe traseul Via Trasilvanica, astfel încât mulți turiști trec pe acolo. Anul trecut, nu mai puțin de 700 de vizitatori au intrat în curtea sa și i-au admirat operele. Dar și grădina, în care mai lucrează cu drag când și când. Cei care îi trec pragul gustă și din palinca sa. „50 – 51 de grade”, ne-a precizat.

Artistul e bucuros că va primi titlul „Pro Urbe”. „Am fost foarte surprins că nu m-au uitat… Un om de vârsta mea să fie totuși amintit de atâția oameni și prieteni. Sunt cu toții atât de buni că s-au gândit la mine”, a declarat László Vinczeffy pentru covasna45.ro.

Foto: Antal Farkas

În anii ’70, a fost repartizat în comuna Zagon, profesor de desen.

Am stat acolo 9 ani, cu rezultate foarte bune. Am făcut un cerc de desen și am găsit foarte mulți copii talentați. Am făcut expoziții cu desenele lor. Au atras atenția unui profesor din București, care se ocupa de astfel de copii talentați și mi-a spus că cei din Zagon sunt ca și cei din Vulturești, unde, de asemenea un dascăl a creat un cerc de pictură în sat și acei copii au câștigat premii internaționale”, își amintește Vinczeffy.

Restaurator cu har

A lucrat apoi la Muzeul Național Secuiesc. Directorul Mihaly Varga vorbește cu mare plăcere și respect despre el.

El a fost și este în primul rând un pictor extraordinar și apoi restaurator. Am fost colegi timp de 35 de ani. Tot ce avem de valoare în muzeu a trecut prin mâna lui. Este un artist de nivel foarte înalt și chiar polivalent, pentru că sculptează, pictează, lucrează grafică. Are o tenacitate și o creativitate ieșite din comun”, a detaliat Varga pentru covasna45.ro.

Un exemplu de muncă asiduă a fost colecția „Jenő Gyárfás”. Lucrările acestuia – unul dintre cei mai renumiți artiști vizuali ai Ținutului Secuiesc – au fost restaurate de László Vinczeffy și prezentate de Muzeul Național Secuiesc cu ocazia Zilei Culturii Maghiare într-o expoziție cu totul specială.

Când am intrat în sală și am văzut tablourile la care am lucrat expuse … am simțit o mare bucurie. Toate au fost restaurate de mine. M-am simțit ca un doctor care își revede un pacient, dar de data aceasta e fericit și sănătos”, ne-a mărturisit artistul.

Lucrările sale au fost expuse în zeci de expoziții și se regăsesc astăzi în muzee și colecții private din țară și străinătate. Este membru al mai multor asociații ale artiștilor plastici și a primit de-a lungul vremii numerose premii.

Comunitatea din Sfântu Gheorghe consideră că László Vinczeffy a atras atenția asupra artei și culturii și a avut o influență pozitivă în creșterea nivelului spiritual al orașului. Motiv pentru care va primi onorantul titlu „Pro Urbe”.

Ceremonia va avea loc duminică, 11 mai, ora 10:00, în Sala „Gabor Áron” a Bibliotecii județene din Sfântu Gheorghe.

Foto: Sarba Katalin, Ferenc Molnos

Am scris și despre Herman Rosner, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole