Liderii țărilor UE s-au reunit ieri la Bruxelles. Pe agendă s-au regăsit două teme: aprobarea planului de înarmare a celor 27 de state și continuarea ajutorului pentru Ucraina. Planul de înarmare prevede alocarea a 800 de miliarde de euro în următorii patru ani. Banii vor fi folosiți cu precădere pentru dotarea cu sisteme de apărare antirachetă și antidronă, dar și armament de artilerie.

Banii pentru înarmare vor veni din mai multe surse.
Planul de înarmare a fost susținut de toate cele 27 de state UE. „În ceea ce privește subiectul apărării europene, a fost adoptată o decizie susținută de toți cei 27 de membri, deci în unanimitate, în care ideea principală este că Europa își va asuma un rol mult mai mare în propria apărare”, a declarat Ilie Bolojan, președintele interimar al României, după ședința Consiliului European.
El a mai spus că va fi introdusă „clauza de salvgardare” care permite statelor membre să facă cheltuieli suplimentare pentru apărare fără ca acestea să fie cuprinse în deficitele bugetare.
O parte din bani vor veni prin împrumuturi. Banca Europeană de Investiții va primi mandat pentru a acorda credite industriei de apărare. Băncile comerciale afiliate BEI vor putea oferi finanțare companiilor din acest domeniu, a mai spus Ilie Bolojan.
Ungaria s-a opus continuării acordării de sprijin Ucrainei.
Ungaria nu a votat în favoarea declarației privind sprijinul continuu pentru Ucraina. A fost fost singura țară din cele 27 de state membre UE care se opune continuării acordării de sprijin.
„Această a doua parte a fost adoptată de 26 de țări, cu excepția Ungariei”, a mai precizat Ilie Bolojan. Viktor Orbán a refuzat să semneze declarația cu privire la trimiterea de ajutoare militare în Ucraina.

Ceilalți 26 de lideri europeni au reconfirmat joi sprijinul continuu pentru Kiev, considerând esențial ca Ucraina să se afle într-o „poziție de negociere bună” pentru viitoarele discuții de pace.