Reprezentanţii instituţiilor care au atribuţii privind recoltarea urşilor „problemă” vor căuta exemplarul care a atacat o tânără însărcinată şi un bărbat de 68 de ani în stradă, în localitatea Crizbav, având undă verde să-l împuşte, a confirmat, ieri, prefectul Braşovului, Cătălin Văsii.
Potrivit newsbv.ro, recoltarea nu este condiţionată de expirarea unei anumite perioade de tip dacă se face în baza unei autorizaţii, deoarece după expirare, aceasta poate fi reînnoită până când animalul este găsit şi împuşcat.
La căutarea animalului, conform legii, participă, pe lângă reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale (a Primăriei), jandarmi, reprezentanţi ai ocolului silvic şi medicul veterinar.
Conform datelor statistice făcute publice de APM Braşov în august 2023, în urma centralizării informaţiilor primite de la gestionarii fondurilor cinegetice şi în urma analizării acestora, la nivelul judeţului Braşov ar trăi 1.675 de exemplare de urs brun, în creştere uşoară faţă de anul precedent, când numărul acestora a fost de 1.633. Din estimările specialiştilor, din 2016 şi până în 2021, numărul acestora a crescut cu 65%.
Potrivit cotei aprobată de Parlament, în judeţul Braşov se pot recolta fără autorizaţie 45 de exemplare.
Covasna – cereri pentru vânarea a 53 de urși
Un număr de 54 de urşi de pe fondurile de vânătoare din judeţul Covasna vor fi împuşcaţi până la finele acestui an, în baza Legii 242 aprobată de Parlamentul României, a anunţat, ieri, prefectul Raduly Istvan.
Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, potrivit noilor prevederi legislative intrate recent în vigoare, judeţului Covasna i-a fost alocată o cotă de recoltare de 54 de exemplare pentru acest an şi 54 pentru anul viitor, iar administratorii fondurilor de vânătoare au depus deja cereri pentru extragerea a 53 de urşi.
Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, a menţionat că, potrivit estimărilor, în judeţ există circa 2.000 de urşi, aceştia înmulţindu-se foarte mult în ultimii zece ani.
Neagu a adăugat că pagubele cauzate de urşi au scăzut considerabil în acest an faţă de anul trecut, iar acest lucru s-a datorat, în mare măsură, extragerii urşilor periculoşi.
„Anul trecut am avut 366 de pagube, iar anul acest avem 150 până la ora actuală. Dacă în anul 2023 am avut 1.100.000 valoare a pagubelor, până la ora actuală avem pagube estimate la 306.878 de lei. Cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb şi la animale. Dacă în anul 2023 am plătit integral suma de 1.098.592 lei, anul acesta am plătit până la ora actuală 177.293 lei. Avem o restanţă de 129.585 lei, să sperăm că acum, după rectificarea bugetară, vom primi ca să achităm şi această sumă. În judeţul Covasna sunt peste 2.000 de urşi, lucru care se poate demonstra cu metoda ştiinţifică. Deci s-au aruncat tot felul de poveşti pe piaţă, că le-am tăiat pădurile, că le-am distrus habitatele. Nici pe departe. Şi domnul prefect ştie foarte bine, cum ştiu şi eu, că fondul forestier al judeţului Covasna, în 10 ani, a crescut cu 10.000 de hectare. Deci, urşii trebuiau împuşcaţi la timp şi cu cotele adecvate şi nu mai ajungeam aici. Ursoaicele în ultima perioadă au fătat 2, 3 şi chiar 4 pui. Chiar mă uitam în statistică, am plecat de la 1.000 de urşi în 2016 şi am ajuns la 2.000 în ziua de azi. Plătim nişte sume colosale pe despăgubiri, bani care se puteau duce în altă parte, la un cămin, la o şcoală, la un drum, la o autostradă”, a spus Gheorghe Neagu.