spot_img
spot_img
spot_img

Ungaria, România, Polonia și Slovacia – singurele țări UE unde inflația a rămas peste 10%

În România, preţurile pentru cele mai multe bunuri de larg consum au crescut cu rate cuprinse între 20 şi 50%.

Articole similare

Patru ţări din Europa Centrală şi de Est, respectiv România, Slovacia, Polonia şi Ungaria, sunt singurele state UE unde inflaţia se încăpă­ţânează să rămână la peste 10% la jumătatea anului. La polul opus, în Grecia şi Spania ea a scăzut sub pragul de 2%, conform unei analize făcute pe baza datelor de la Trading Economics.

În ceea ce priveşte rata medie a inflaţiei la nivelul tuturor ţărilor UE, nivelul este de 6,4% în iunie 2023. În zona euro a scăzut la 5,5%. Astfel, ritmul de creştere al preţurilor diferă foarte mult între Vest şi Est. Mai exact, ţări bogate, cu salarii de câteva ori mai mari decât în România, anunţă creşteri de preţuri de o cifră.

În regiunea ce cuprinde şi România, preţurile au crescut încă de la început mai mult decât în Vest.

Totuşi, la fel se întâmpla şi în ţările baltice. Motivul invocat de specialişti era, în cazul tuturor, proximitatea faţă de războiului ruso-ucrainean. Între timp însă, în Estonia, Lituania şi Letonia inflaţia a ajuns la 8-9%.

În România, în iunie, Institutul Naţional de Statistică a raportat o inflaţie de 10,2%, în declin faţă de 10,6% în mai. Se poate observa o scădere faţă de maxi­mele atinse la finalul anului trecut (circa 16%). Dar viteza cu care coboară acest indicator nu este una prea rapidă.

În ceea ce priveşte consumatorul final, primul lui contact cu inflaţia este la alimente, băuturi şi bunuri de larg consum. Piaţă către care românii alocă circa o treime din venituri. În ultimul an, preţurile pentru cele mai multe bunuri de larg consum au crescut cu rate cuprinse între 20 şi 50%, conform informaţiilor din piaţă. Pentru unele produse alimentare, spre exemplu, în ultimii 2-3 ani, preţul aproape că s-a dublat. Salariile nu au crescut la fel de repede.

În acest context, puterea de cumpărare a scăzut.

La jumătatea anului, inflaţia la alimente în România ajunsese la 17,9%. În aproape toate ţările analizate, acest indicator sare de pragul de 10%, iar în ceea ce priveşte puţinele excepţii, nivelul e apropiat.

Şi chiar dacă inflaţia scade, asta nu înseamnă că scad şi preţurile, ci doar că acestea cresc mai lent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole