spot_img
spot_img
spot_img

Va fi construită prima clinică de psihiatrie și dezintoxicare pentru adolescenţi din România

Medicii spun că tentaţia consumului e tot mai prezentă.

Articole similare

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a anunțat, ieri, că urmează să construiască prima Clinică de psihiatrie pediatrică cu secţie de dezintoxicare pentru adolescenţi din România. Secţia va funcţiona la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, ale cărui date arată că una dintre cele 3 mari patologii psihiatrice pediatrice este consumul de substanţe ilegale.

Pe fondul creşterii alarmante a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în parteneriat cu Fundaţia Metropolis, vor începe, în acest an, construcţia unei noi Clinici de Psihiatrie Pediatrică în cadrul Spitalului de Psihiatrie «Prof. Dr. Alexandru Obregia», aflat în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti”, a anunțat ASSMB, potrivit Hotnews.ro.

Noua clinică, concepută după standarde internaţionale, ar urma să aibă:

  • O secţie de dezintoxicare pentru adolescenţi, la parter, cu 9 paturi dedicate – o premieră în România;
  • Cabinete medicale şi săli de terapie individuală şi de grup;
  • Un mediu sigur, modern, care previne riscurile de autovătămare şi încurajează recuperarea emoţională.

„Acest proiect este mai mult decât o construcţie, este o investiţie într-un sistem care pune copilul în centru. Într-o societate în care tentaţia consumului e tot mai prezentă şi presiunea socială tot mai apăsătoare, avem datoria să oferim tinerilor nu doar tratamente, ci şi o şansă reală la reconstrucţie”, spun reprezentanții ASSMB.

Datele de la actuala Clinica de psihiatrie pediatrică „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, citate de ASSMB, arată că una dintre cele 3 mari patologii psihiatrice pediatrice grăitoare este consumul de substanţe ilegale, alături de depresiile severe (cu autovătămare) şi tulburările de conduit.

„Cazurile internate de urgenţă pentru comportamente autolitice şi tulburări emoţionale cauzate de droguri sunt în creştere alarmantă. În ciuda gravităţii situaţiei, în România nu există, la acest moment, o secţie specializată de dezintoxicare pentru adolescenţi. Copiii dependenţi sunt internaţi în secţii generale de psihiatrie pediatrică, fără spaţii adaptate şi fără intervenţii specifice”, mai arată reprezentanții ASSMB.

Tot mai multe cazuri

Șefa Secției de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Obregia subliniază că numărul de pacienți copii și adolescenți care se adresează spitalului crește în fiecare an: „Spre exemplu, în anul 2023 am evaluat aici 5.475 de pacienți. După pandemie, numărul copiilor și adolescenților care ni se adresează a crescut. Iar asta se întâmplă în toate clinicile de psihiatrie și în ambulatoriile de psihiatrie pediatrică”, a declarat specialistul pentru hotnews.ro.

„Dacă în 2016 – 2018 avem undeva la 2.500 spre 3.000 de pacienți pe an, de atunci s-au tot adăugat. Iar asta ne arată și o problemă a sistemului pre-spitalicesc, care nu răspunde nevoilor în creștere. Sistemul de psihiatrie pediatrică este subdimensionat în prezent. Sunt județe întregi fără psihiatri pentru copii. Acei copii pot avea nevoie de intervenții de psihoterapie, dar nu beneficiază de servicii decontate prin Casa de Asigurări. Dacă nu ai medic în județ, nu ai cum să beneficiezi”, explică medicul. 

Și numărul adolescenților care ajung aici din cauza consumului de substanțe interzise este în creștere. 

Factori de risc

Medicii se uită întotdeauna la mai mulți factori: „Întotdeauna când ne uităm la cauzele unei afecțiuni, ne uităm la contextul bio-psiho-social. Bio se referă la genetică și modificări biologice, biochimice. Peste această vulnerabilitate genetică vin factorii psiho-sociali: mediul, experiențele copilului, experiențele din mediul familial, experiențele din exteriorul familiei, de la grădiniță, școală, și așa mai departe. În contextul tuturor schimbărilor inerente într-o societate, factorii aceștia psiho-sociali se vor schimba permanent.”

Nu putem identifica o singură cauză. Pentru fiecare copil există un factor de stres semnificativ: poate fi bullying-ul, poate fi școala, poate fi nevoia lui de performanță, activitățile multiple, lipsa timpului liber, lipsa petrecerii timpului de calitate. Toată lumea vorbește despre timp de calitate cu familia. Dar ce înseamnă timp de calitate pentru un părinte care vine seara la ora 20:00 acasă?  Sunt foarte mulți factori de mediu care pot să vină peste această vulnerabilitate și să ajute la declanșarea unei tulburări din sfera depresiei sau anxietății”, explică medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole