spot_img
spot_img
spot_img

Valoarea pieţei pharma în România: 7,051 miliarde euro în primul trimestru 2024

În ultimii cinci ani, din farmaciile din România au fost retrase aproximativ 3.000 de medicamente.

Articole similare

Valoarea pieţei pharma a atins 7,051 miliarde euro în primul trimestru al acestui an, în România, cu 13,6% mai mult decât la finalul primului trimestru din 2023, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), pentru news.ro.

Valoarea anuală a pieţei pharma a atins 7,051 miliarde euro în trimestrul I 2024, în Romania, cu 13,6% mai mult decât în 2023, din care medicamentele cu vânzare în baza prescripţiei medicale este de 5,169 miliarde euro, iar cea a OTC-urilor (Over the Counter, produs medicamentos care se poate elibera fără prescripţie medicală) a fost de 1,882 miliarde euro”, a spus directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Deficitul balanţei comerciale a României pe medicamente în 2023 a fost de peste 5,2 miliarde de euro (aproximativ 18% din total).

3.000 de medicamente retrase de pe piață în ultimii 5 ani

În ultimii cinci ani, din farmaciile din România au fost retrase aproximativ 3.000 de medicamente, dintre care aproape 500 de inovative, reprezentând 20% din totalul medicamentelor inovative de pe piaţă.

Marea majoritate au fost retrase din motive economice. Costurile de fabricaţie au fost mai mari decât preţurile nete la care medicamentele ar putea fi comercializate în România”, a declarat reprezentantul ARPIM.

Îmbătrânirea populaţiei este una din provocările viitoare de sănătate

O îmbătrânire a populaţiei va exercita presiuni asupra cheltuielilor pentru asistenţă medicală în viitor, deoarece persoanele în vârstă necesită îngrijiri mai costisitoare. Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei s-a accentuat în România în ultimii ani, observându-se o scădere a populaţiei în vârstă de muncă, în timp ce ponderea persoanelor în vârstă de 65 de ani şi peste este în creştere (de la 16,5% în 2014 la 18,5% în 2019). Mai mult, conform ultimelor proiecţii ale populaţiei Eurostat, în structura vârstei populaţiei din România este de aşteptat să se observe o tranziţie către o structură a populaţiei mai în vârstă, astfel cea de 65 de ani şi peste fiind estimată să reprezinte mai mult de 30% din populaţia ţării în 2050”, spun reprezentanţii ARPIM.

Industria farmaceutică inovatoare este cel mai dinamic sector industrial de Cercetare şi Dezvoltare din Europa. Cu peste 8.000 de medicamente aflate în dezvoltare, industria farmaceutică face progrese atât în ceea ce priveşte prevenirea, cât şi îngrijirea pacienţilor în afecţiuni precum cancerul, Alzheimer, diabet, boli infecţioase, boli rare.

Medicamentele inovatoare şi vaccinurile sunt unele dintre cele mai puternice instrumente pentru a ajuta oamenii din întreaga Europă să ducă vieţi mai lungi, mai sănătoase, mai prospere şi mai productive”, arată ARPIM.

Potrivit ARPIM, persoanele în vârstă din România au mai puţini ani de viaţă sănătoasă decât media UE. Speranţa de viaţă sănătoasă la vârsta de 65 de ani în România este mult mai mică decât media UE. În 2020, atât rata mortalităţii evitabile, cât şi cea a mortalităţii prin cauze tratabile din România au fost cele mai ridicate din UE. Mortalitatea cauzată de cancer este peste media UE, iar serviciile de screening nu sunt cuprinzătoare. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole