spot_img
spot_img
spot_img

Vânzarea Castelului Wesselenyi către o firmă din Ungaria, anulată în instanţă

Decizia Curții de Apel Cluj vine la un an după ce Tribunalul Sălaj a invalidat contractul de vânzare-cumpărare.

Articole similare

Vânzarea Castelului Wesselenyi din Jibou, județul Sălaj, către o companie de stat din Ungaria a fost anulată în instanţă, la cererea statului român, anunță Monitorul de Sălaj.

Decizia Curții de Apel Cluj vine la un an după ce Tribunalul Sălaj a invalidat contractul de vânzare-cumpărare, la al 14-lea termen de judecată din acțiunea inițiată de CJ Sălaj. Instituția a contestat tranzacția și a solicitat judecătorilor constatarea nulității actului prin care imobilul a devenit proprietatea Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (MZR) din Ungaria. Decizia instanței oferă va grăbi, cel mai probail, cumpărarea imobilului de către Consiliului Județean Sălaj.

Proprietarul castelului, Andrei Ianicicău (Janicsko) l-a vândut către Micro Vision Consult (MVC) din Cluj în 2021, iar la foarte scurt timp, acesta a fost revândut către MZR, parte a societății Magyar Nemzeti Vagyonkezelo, proprietate a statului ungar ce se ocupă cu achiziția de clădiri istorice din Transilvania.

Construit în anii 1779-1796, Castelul Wesselenyi a fost realizat de renumiți constructori, arhitecți și pictori din Transilvania. Clădirea cu 50 de camere, în stil baroc și clasicist, cu o suprafață utilă de 2.200 mp, poate servi diverse scopuri și se află în proximitatea uneia dintre cele mai frumoase grădini botanice din țară. Înainte de naționalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Teleki Wesselenyi. Moștenitoarea sa, Eva Janicsko (născută Teleki), a luptat 17 ani în instanță pentru retrocedare. Din cele 10 hectare ale grădinii, i-au fost restituite 1,3 hectare, restul fiind ocupat de grădina botanică.

Hotărârea definitivă privind restituirea clădirii a fost pronunțată în primăvara anului 2012, dar moștenitorul a fost nevoit să o vândă, deoarece nu-și putea permite renovarea și întreținerea. Proprietarul a cerut inițial 1,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la 900.000 de euro pe site-ul casei de licitații Artmark. În 2021, MVC a achiziționat imobilul pentru 800.000 de euro.

Foto: Doina Cocis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole