Veste bună pentru 10.000 de locuitori: astăzi s-a semnat, la Căminul Cultural din Sânzieni, contractul de finanțare pentru reabilitarea drumului județean 114, pe tronsonul Lemnia–Sânzieni. Este cel mai important proiect european din zona Târgu Secuiesc.

Proiectul „Reabilitarea și modernizarea DJ 114 Sânzieni – Lemnia” are o valoare totală de 183.310.213,64 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 164.522.424,95 lei, alocată în cadrul Priorității 5 – O regiune accesibilă, Acțiunea 5.1 – Investiții în modernizarea infrastructurii rutiere de importanță regională pentru asigurarea conectivității la rețeaua TEN-T, a PR Centru, proiectul având o durată de implementare de 48 de luni.
„Modernizarea DJ 114 este un nou pas în dezvoltarea echilibrată a județului Covasna. Acest proiect european reprezintă o investiție strategică pentru județul Covasna. Drumul județean DJ114 pornește din drumul național DN11B, din comuna Sânzieni, traversează localitățile Poian, Belani, Valea Scurtă, Estelnic, Lutoasa, Mereni, și se încheie pe raza comunei Lemnia, intersectând cu DN11. Cu un rol strategic major în rețeaua rutieră a județului, traseul modernizat va deservi în total 9 localități, 5 comune și peste 10.000 de locuitori, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

Reabilitarea și modernizarea DJ 114 este esențială pentru creșterea conectivității și accesibilității localităților Sânzieni, Poian, Belani, Estelnic, Valea Scurtă, Mereni și Lutoasa la rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T), reprezentată în această zonă de DN11 – E574. Astfel contribuie la dezvoltarea economică, socială și turistică a județului Covasna.
„Rețeaua TEN–T, a rutelor europene de transport, este gândită pentru facilitarea transportului persoanelor și mărfurilor între statele Uniunii Europene într-un sistem incluziv, în care trebuie să asigurăm accesul tuturor pentru reducerea disparităților dintre zone, regiuni, state. În această logică de dezvoltare se înscrie și proiectul Consiliului Județean Covasna, prin care circulația în zona de nord a depresiunii Târgu Secuiesc devine mai fluidă, timpii petrecuți în trafic se reduc, costurile cu transportul și emisiile de gaze cu efect de seră se reduc și ele, într-un cuvânt, avem un trafic mai prietenos cu oamenii și cu mediul înconjurător și care este un impuls pentru dezvoltarea economică.
Prioritatea acestui proiect rezidă în conectarea zonelor izolate și mai puțin dezvoltate la principalele coridoare de transport regional și european. Amplasați în centrul României, avem ca regiune, un potențial economic considerabil, care încă se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește infrastructura de transport. Reabilitarea acestui tronson va îmbunătății calitatea vieții pentru locuitori și cu siguranță va susține firmele locale și va atrage turiștii către acest traseu ce duce către atracții turistice.
Proiectul va genera beneficii pe termen lung, inclusiv creșterea accesului la servicii de bază și oportunități economice pentru locuitorii din zonele traversate de drum. Mai mult, această modernizare va adresa și aspecte de mediu, prin implementarea unor soluții ecologice, precum plantarea de aliniamente de arbori și arbuști și construirea de piste pentru biciclete. Pe această prioritate a Programului «Regiunea Centru» finanțăm cinci proiecte, în valoare totală de peste 287 de milioane de euro, prin care se vor moderniza aproape 160 de kilometri de drum județean”, a declarat Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Lucrările cuprinse în proiect constau în reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 114, realizarea pistelor de biciclete și trotuarelor pe toată lungimea traseului. Lungimea totală a sectorului de drum este de 19,013 km, la care se adaugă traseul pistei de biciclete (de-a lungul drumului + suplimentar 1,480 km) și lungimea trotuarelor amenajate de 12,01 km, parcări pentru autovehicule și biciclete. Se propun a fi amenajate și drumuri laterale pe lungimi variabile. Pe traseul DJ114 se afla și 3 poduri din beton armat și beton precomprimat supuse lucrărilor de intervenție. De asemenea, se vor amplasa trei stații de încărcare a autovehiculelor electrice, trei stații de încărcare a bicicletelor electrice, două stații self-repair pentru biciclete și 16 stații pentru transportul public. Pe traseu vor fi amplasate cântare pentru respectarea tonajului și buna administrare a infrastructurii rutiere și se va moderniza sistemul de iluminat pentru siguranța traficului pe timp de noapte. Vor exista puncte de acces public la WiFi, iar traficul va fi monitorizat video. Grija pentru mediul înconjurător se reflectă prin plantarea a 126 de arbuști de-a lungul drumului.
Una dintre activitățile importante este și organizarea unui schimb de experiență cu experți din Raionul Cimișlia din Republica Moldova în vederea diseminării bunelor practici în ceea ce privește proiectele de infrastructură rutieră implementate de Județul Covasna cu finanțare din fonduri europene nerambursabile.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt locuitorii din localitățile de pe traseul DJ 114, peste 10.000 de persoane, conform datelor INSS. Beneficiază, de asemenea, și locuitorii zonelor și orașelor învecinate, agenții economici de pe ruta DJ 114, colaboratorii lor sau cei ale căror mărfuri tranzitează zona și turiștii al căror acces spre atracțiile județului Covasna va fi mai ușor.
Sursa: CJ Covasna