spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Veste bună pentru șoferii din Covasna: se reface sensul giratoriu de la Penny

Lucrările vor dura 3 luni.

Articole similare

Intersecția de la Penny, așa cum e cunoscut în Covasna drumul de intrare în oraș dinspre Sfântu Gheorghe, va intra în scurt timp într-un proces de transformare: se va reface sensul giratoriu, moment așteptat de mulți conducători auto.

Primăria a semnat deja contractul pentru execuția lucrării cu cei de la Drumuri și Poduri SA Covasna și urmează să dea ordinul de începere a lucrărilor. Va dura aproximativ trei luni de zile până când intersecția va redeveni operațională, timp în care se va circula, cel mai probabil, dirijat. Trei luni pentru că e nevoie de lucrări mai ample legate de canalizare – sunt cămine sub șosea – de iluminat sau de trotuare.

O poveste mai lungă

Cinci străzi se întâlnesc în această intersecție care dă multora bătăi de cap, în special celor care nu sunt din oraș. Și care sunt destui, dat fiind că vorbim despre o stațiune balneoclimaterică de interes național. Este foarte aglomerată pentru că e la ieșirea din oraș spre Sfântu Gheorghe, dar e și drum spre / dinspre gară. O zonă în care afluxul de mașini se împarte înspre centru și înspre Voinești, plus strada Târgului.

Fostul primar a vrut să facă un sens giratoriu acolo. A depus o cerere de finanțare pentru reabilitarea străzii Ștefan cel Mare (intrarea în oraș dinspre Sfântu Gheorghe), dar și a altor străzi din oraș. Cererea nu a fost aprobată, la acel moment. Așa că primarul a făcut sensul giratoriu din fondurile proprii. Între timp, însă, s-a modificat încadrarea străzii Ștefan cel Mare ca drum național. Ceea ce a modificat și regulile de circulație. În plus, s-a aprobat și acea cerere de finanțare… Conform proiectului, trebuia implementată o variantă „cu insule” a intersecției, nu cu sens giratoriu. Așa că sensul giratoriu a fost desființat, deși își dovedise utilitatea. De atunci a început harababura în trafic în acea zonă. Harababură care există și azi pentru că se conduce cam după placul fiecăruia. Zeci de oameni au venit la primărie să ceară reinstalarea sensului giratoriu.

O mică problemă

Orașul Covasna și-a asumat câteva obligații când a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea străzii Ștefan cel Mare și a celorlalte drumuri din oraș. Una dintre condiții era să menții această varianță – cu insule – pe toată perioada de monitorizare a contractului și de garanție a respectivelor lucrări. Cumva, nu te puteai atinge de acea intersecție ani buni…

Presat de oameni să pună la loc sensul giratoriu, noul primar a făcut demersuri inclusiv la ADR Centru, la Alba Iulia, cei care se ocupă de contractele pe fonduri europene. Gyerő József a fost refuzat de fiecare dată. În cele din urmă, în anul 2021 lucrările respective au ieșit din perioada de monitorizare și se putea, în sfârșit, reface sensul giratoriu.

Licitații fără succes

Faptul că unul din cele cinci drumuri care ajung în intersecție este drum național complică însă lucrurile. Nu mai era o simplă stradă din oraș. Drumul național are o geometrie anume și niște criterii care trebuie îndeplinite. Cum ar fi ca un TIR să poată vira fără probleme pe oriunde vrea, să poată intra, ieși etc.

Pentru că nu se putea „desena” pur și simplu un sens giratoriu sau încropi unul, a fost nevoie de toată birocrația aferentă unui mare proiect de infrastructură: studiu de fezabilitate, avize, proiect tehnic, finanțare, licitație, contractare.

Suma estimată initial pentru lucrare – puțin peste 600.000 de lei fără TVA – nu a fost de acceptat pentru nicio firmă de construcții. S-au făcut mai multe licitații la care nu s-a prezentat nimeni. Spuneau constructorii că suma e subevaluată. În timp ce covăsnenilor li se părea cam mult pentru un amărât de sens giratoriu… În cele din urmă au fost nevoiți să crească prețul.

Cât costă noul sens giratoriu?

Relocarea instalațiilor din corpul drumului, refacerea instalației de iluminat (pentru că un drum național, cum e unul dintre cele cinci, trebuie să aibă un iluminat special), refacerea trotuarelor plus sensul giratoriu propriu-zis costă astăzi puțin peste 1 milion de lei. Concret, 886.933 de lei, la care se adaugă TVA de 168.817 lei.

Contactat de covasna45.ro primarul Gyerő József spune că e o investiție mult așteptată de cei din oraș. „Este o intersecție cu multe accidente și acesta e un motiv pentru care sensul giratoriu va fi benefic. În plus, va fi frumos și din punct de vedere urbanistic. În ceea ce provește fondurile, este un efort al orașului, pentru că avem foarte multe proiecte în derulare la care avem contribuție proprie și nu e chiar simplu. Dar am considerat că este o prioritate, date fiind atât petițiile oamenilor, cât și numărul de accidente”.

Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare, iar noul sens giratoriu va fi gata, în cel mai bun caz, la finele lunii octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole