spot_img
spot_img
spot_img

Vot în Parlamentul European: lupul nu mai e specie „strict protejată”

Votul a avut loc pe 8 mai 2025.

Articole similare

Europarlamentarii au decis cu 371 de voturi pentru și 162 împotrivă (37 de abțineri) să schimbe statutul lupului în Directiva europeană privind habitatele de la „specie de animale strict protejată” la „specie de animale protejată”. Statele membre trebuie să aprobe formal modificarea, adoptată pe 8 mai 2025.. Apoi, au la dispoziție 18 luni pentru a-și adapta legislația.

Directiva europeană privind habitatele din 1992 interzicea exterminarea lupilor, dar din 2012 populația de pe continent s-a dublat. Din 2018, animalul reapare și în Flandra. În 2023, conform Comisiei Europene, erau aproximativ 20.000 de lupi. Acest lucru a dus în unele regiuni la tot mai multe probleme cu creșterea animalelor.

„Fermierii noștri au cerut acest lucru, deoarece în prezent nu pot lua măsuri împotriva lupului atunci când animalele lor sunt atacate”, spune europarlamentarul belgian Hilde Vautmans (Open VLD). „Numai dacă animalele lor sunt ucise, ceea ce anul trecut a ajuns la 56.000 de capete de animale în Europa, pot solicita o compensație. Pe lângă administrația și povara pe care aceasta o implică pentru fermieri, aceasta costă statele membre europene 17 milioane de euro pe an”, relatează European News Room.

Comunicat de presă comun al FACE și ELO

Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S.) a transmis detalii despre această decizie:

Parlamentul European a votat asupra propunerii Comisiei Europene de modificare a statutului de protecție al lupului în cadrul Directivei Habitate a UE. Prin susținerea trecerii din Anexa IV („strict protejat”) în Anexa V („protejat”), Parlamentul a făcut un pas esențial spre o abordare mai echilibrată și mai pragmatică a gestionării marilor carnivore în Europa.

Acest rezultat vine în urma mai multor demersuri și solicitări ferme întreprinse în ultimii ani de către comunitățile rurale, proprietarii de terenuri, fermierii și de către alți actori implicați, alături de eforturile de sprijin ale Federației Europene pentru Vânătoare și Conservare (FACE) și Organizației Proprietarilor de Terenuri din Europa (ELO). Votul reflectă, de asemenea, rezultatul unui proces politic intens de 18 luni, care a urmat propunerii Comisiei din decembrie 2023 și aprobării Comitetului Permanent al Convenției de la Berna.

Votul recunoaște atât succesul refacerii populațiilor de lupi în baza Directivei Habitate, cât și nevoia crescândă de instrumente de gestionare mai variate, la nivel regional și național. Populațiile de lupi au crescut semnificativ în multe zone ale Europei, ceea ce a generat mai multe conflicte cu activitățile umane.

Juan Ignacio Zoido, membru al Parlamentului European și președinte al Intergrupului Parlamentului European privind „Biodiversitatea, Vânătoarea și Mediul Rural”, și-a exprimat susținerea pentru această decizie:

„Sunt mândru că Intergrupul nostru a servit drept una dintre mijloacele esențiale de discuție în ultimii ani pe această temă. Acum le revine statelor membre responsabilitatea de a profita de această flexibilitate sporită pentru a implementa măsuri de conservare și management adaptate realităților locale.”

Deși lupul rămâne o specie protejată la nivelul UE, această modificare introduce un cadru legal mai funcțional, care va reduce povara birocratică și juridică excesivă în unele state membre. Măsura oferă autorităților și actorilor locali mai multă capacitate de reacție la presiunile socio-economice, în paralel cu continuarea investițiilor în activități de coexistență – cum ar fi măsurile de prevenire a pagubelor, monitorizarea și implicarea părților interesate.

Laurens Hoedemaker, președintele FACE, a declarat:

„FACE salută acest vot, care va reduce o parte din conflictele birocratice și juridice cauzate de protecția strictă. De asemenea, este o dovadă că legislația UE poate fi adaptată acolo unde este necesar.”

Dr. Jurgen Tack, Secretar General al ELO, a adăugat:

„Votul de astăzi este o recunoaștere clară a faptului că politica de conservare trebuie să evolueze odată cu realitățile ecologice. Prin introducerea unei flexibilități sporite, UE le permite statelor membre să gestioneze mai eficient populațiile de lupi, asigurând în același timp standarde solide de conservare. Provocarea de acum este să transpunem acest lucru în planuri de management adaptate local, bazate pe dovezi, care să susțină cu adevărat coexistența.”

FACE și ELO salută acest rezultat drept un progres semnificativ și necesar în politica de mediu a UE. Acesta reafirmă principiul conform căruia conservarea trebuie să evolueze în funcție de succesul ecologic și nevoile societății, iar coexistența pe termen lung cu marile carnivore necesită flexibilitate, responsabilitate și soluții adaptate la nivel local.

Sursa: dinpadure.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole