spot_img
spot_img
spot_img

Zece echipe ale coaliției negociază programul de guvernare

Discuțiile se vor relua mâine.

Articole similare

Reprezentanții coaliției PSD – PNL – USR – UDMR și minorități naționale au format 10 echipe care discută pe capitole programul de guvernare.

În acest moment se așteaptă toate datele de la Ministerul Finanțelor, inclusiv schița Legii Bugetului, pentru a veni cu măsuri sustenabile.

Este posibil ca până la Crăciun, programul de guvernare să fie finalizat, iar apoi vor urma consultările de la Cotroceni și votul în Parlament, arată stiripesurse.ro.

Ce s-a negociat până acum

„Ne-am întâlnit într-o comisie care, să spunem, are caracter tehnic. Sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor politice care şi-au propus să facă parte din această coaliţie. A fost o discuţie astăzi exploratorie. Am încercat să vedem care sunt poziţiile partidelor politice pe diverse teme şi, în al doilea rând, am constituit nouă grupuri de lucru pe domenii care vor analiza ce scrie în fiecare dintre programele de guvernare ale partidelor politice, vedem ce este comun, vedem ce sunt lucruri care pot fi agreate de noi toţi şi vedem ce rămâne în dispută, în aşa fel încât să putem să conturăm un program de guvernare într-o perioadă cât mai scurtă”, a explicat Adrian Ţuţuianu la Parlament, la finalul unei şedinţe de peste cinci ore.

Discuţii cu caracter „explorator”

„Deocamdată, n-am convenit nimic foarte precis. Discuţiile au fost cu caracter explorator. Eu am văzut care este opinia fiecăreia dintre partidele politice. În grupurile de lucru vin specialiştii din fiecare partid şi ei vor veni cu o propunere în faţa noastră. (…) A fost o discuţie generală. (…) Ar fi prematur să vin eu să spun că s-a convenit ceva. Rugămintea este să aşteptaţi. Discuţiile continuă mâine dimineaţă şi în plenul acestui colectiv şi în grupurile de lucru pe care le-am constituit”, a precizat reprezentantul PSD.

Întrebat dacă există şansa să existe un program de guvernare până la Crăciun, Ţuţuianu a răspuns: „Eu zic că da”. „Discuţiile de astăzi au fost constructive şi putem să găsim numitorul comun”, a completat el.

Parlamentul, convocat pentru 20 decembrie

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat ieri decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 1 decembrie 2024, în ziua de vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului.

Conform Constituției, după comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare 2024, Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi dintre mandatele de deputaţi și senatori şi după depunerea jurământului de către aceştia.

USR: Avem prea multe primării

Una dintre temele sensibile în negocierile dintre partide va fi cea referitoare la reorganizarea administrativă. O temă pentru care USR insistă.

„Astăzi încep, în grupuri de lucru tematice, negocierile pe programul de reforme cerut de USR pentru intrarea la Guvernare. Împreună cu colegii mei, vom convinge majoritatea guvernamentală de urgența unor schimbări de substanță în arhitectura statului.
Regândirea structurii administrativ-teritoriale este, de asemenea, necesară. Avem prea multe primării, unele dintre ele nu sunt capabile nici măcar să plătească salariile angajaților. Este musai să regândim întregul sistem, în condițiile în care suntem ultima țară din Europa care își reformează structura administrativă (funcționăm pe legea din 1968!)”, nota Allen Coliban, USR Brașov, azi-dimineață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole