Este mare sărbătoare azi: Izvorul Tămăduirii, prăznuită anual în Săptămâna Luminată, în prima vineri după Paște.
La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului în timpul Imperiului Bizantin. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor din acea zonă. Descoperirea izvorului s-a datorat împăratului Leon (457-474), pe atunci neîncoronat, care a urmat îndrumarea primită de la Maica Domnului: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâinile apă tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați”.
În ziua praznicului, în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, preotul săvârșește slujba de sfințire a apei, care se mai numește și Agheasma Mică.
Vinerea din Săptămâna Luminată mai poartă denumirea și de „Vinerea Scumpă” sau „Fântânița”. Potrivit tradițiilor populare, este considerată cea mai spornică zi din an pentru săpătorii de fântâni, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, iar ei pot găsi mai ușor locul pentru o nouă fântănă.
În unele regiuni, preotul merge pe la gospodăriile credincioșilor pentru a le sfinți cu această apă.
Agheasma sfințită de Izvorul Tămăduirii se păstrează peste an și este folosită în caz de boli sau necazuri, pentru a aduce alinare și binecuvântare.
În unele zone, încă din dimineața acestei zile, credincioșii se spală cu rouă și beau Agheasmă pentru a se feri de boli și pentru a se vindeca.
În Crișana, în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, preoții obișnuiesc să sfințească toate izvoarele din regiune, alungând astfel spiritele rele și păstrând apele pure și tămăduitoare.
În alte zone din țară, există obiceiul de curățire a fântânilor, aceasta însemnând că apă se va găsi din belșug în tot timpul anului.
În zonele rurale, oamenii obișnuiesc în această zi să își ude vitele cu apă sfințită pentru a fi sănătoase și de asemenea, să stropească viile și recoltele, pentru a fi roditoare peste an.