spot_img
spot_img
spot_img

Zonele inundabile din județul Covasna, în atenția autorităților

Verificarea se va face în prezența primarilor.

Articole similare

În curând începe verificarea stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice, a anunțat în conferința de presă din luna august prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István.

Ordinul prin care se constituie Comisia de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe râurile și afluenții acestora din județul Covasna a fost deja emis de prefect.

Comisia este coordonată de dr. Ioan Ilaș, director al Sistemului de Gospodărirea Apelor Covasna, și din ea mai fac parte delegați din diferite domenii (trei specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), precum și reprezentanții filialei de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), ai Agenției pentru Protecția Mediului (APM), ai Gărzii Forestiere (GF), ai Gărzii de Mediu (GM), ai Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP), ai Administrației Bazinale de Apă Olt (ABAO) și ai Instituției Prefectului – Județul Covasna (IPCV)).

Verificarea se va face în prezența primarilor localităților care au în administrare lucrările respective, cu scopul identificării zonelor critice. Prin zone critice se înțelege porțiuni cu eroziuni de mal avansate și active care pun în pericol zone locuite sau stabilitatea digurilor, cursuri de apă colmatate, construcții hidrotehnice afectate de viituri. De asemenea, se vor lua măsuri pentru constituirea unor stocuri de materiale și mijloace de apărare împotriva inundațiilor care să asigure intervenția operativă pe râurile inferioare, a declarat Ráduly István.

Acțiunea de verificare se va desfășura la nivel național în perioada 16 septembrie – 29 noiembrie pe baza unui tematici stabilite. În ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), după consultări avute cu specialiștii județelor limitrofe, s-a decis ca în județul nostru verificările să aibă loc în perioada 23-29 octombrie 2024.

SGA: Astfel de verificări au loc anual

După cum a declarat pentru covasna45.ro inginerul-șef al SGA Olt, Sandor Lazlo, astfel de controale se realizează anual și au în vedere verificarea stării de siguranță a lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundațiilor.

Râul Olt, la Căpeni

Se iau măsuri acolo unde este cazul, pentru că pot fi necesare investiții mai mari sau lucrări de volum mai mic, din bugetul propriu al SGA. Avem în execuție în acest moment câteva lucrări, cum ar fi refacerea secțiunii de scurgere a râului Olt la Căpeni, pentru protejarea digului de apărare, sau consolidarea malului pârâului Ghelința cu piatră brută în amonte de localitatea Imeni. Se realizează și o supraînălțare a digului malului drept al Râului Negru în dreptul localității Sântionlunca, lucrări executate în cadrul PGA (programul de gospodarire a apelor) 2024.

Brețcu

De asemenea, sunt în curs de execuție lucrări cu rol de apărare prin programul de investitii pe pârâul Arcuș în zona Sfântu Gheorghe – Arcuș și pârâul Brețcu, în intravilanul localității Brețcu. Prin programul de investiții sunt în fază de proiectare trei lucrări: pe pârâul Baraolt în zona Bățanii Mici – Herculian, pe pârâul Cormos în comuna Brăduț și pe pârâul Debren în municipiul Sf. Gheorghe”.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole