A început oficial campania electorală, vom alege viitorul președinte. Nu știm ce se va alege de aceste alegeri și cine va ieși câștigător, dar ne putem gândi la ce fel de președinte vrem? Dacă ne uităm la situația internațională, la schimbările produse de noua administrație americană, e clar că lucrurile se reconfigurează. Dacă ne uităm la Uniunea Europeană și la rezultatele Green Deal, e clar că și aici e nevoie de niște schimbări. Iar dacă ne uităm la război, e limpede că acesta trebuie să se sfârșească. Da, e nevoie de soluții acceptate de toate părțile implicate, dar o dată stabilit faptul că prima prioritate e pacea, celelalte lucruri se pot regla prin negocieri.
Eu aș vrea un președinte care să își dorească pacea.
România este foarte aproape de războiul din Ucraina și, dincolo de ajutorul pe care îl oferă, suferă economic de pe urma acestui război. E drept, nu avem o țară foarte mare sau foarte puternică, dar putem avea un rol mai mare în regiune. Putem fi la fel de importanți în rezolvarea ecuațiilor regionale cum este Polonia. Așa că aș vrea un președinte care să crească puterea de negociere internațională a României.
În același registru al politicii internaționale, aș vrea să fim mai fermi Uniunea Europeană. Să negociem în picioare lucrurile care ne privesc. De exemplu, să adaptăm calendarul schimbărilor prin Green Deal la realitatea românească. Să nu fim mai catolici decât papa!…
Aș vrea, de asemenea, ca România să întărească parteneriatul cu SUA.
Nu să ne ridicăm cozile în sus cu trufie, ci să înțelegem ce avem de făcut ca să ne fie mai bine. Aș vrea ca militarii americani să rămână aici, prezența lor este cea mai bună asigurare a securității noastre. Indiferent de deciziile de la Bruxelles, Berlin sau Paris, avem nevoie să gândim noi pentru noi, aici, la București. Și să fim respectați pentru tăria noastră de caracter și să fim considerați egalii tuturor celorlalți parteneri.
Apoi, aș vrea ca viitorul președinte să meargă la teatru și la operă.
Să vorbească limbi străine, să susțină cultura și educația. Să îi placă sportul și fair-play-ul. Să elimine influența „subterană” din administrație, justiție și politică. Să deschidă fronturi anticorupție la toate nivelurile și să facă din meritocrație singura metodă de promovare în funcții publice.
Dacă lucrurile acestea vor fi rezolvate, va fi imposibil să mai avem guvernări catastrofale. Va fi imposibil să mai avem în fruntea statului oameni atât de slabi, încât le-ar fi greu să-și găsească un job în sectorul privat. Vom putea ajunge să avem un guvern format din oameni competenți, nu din politicieni care au o sigură sarcină: să-și pupe în dos șeful care îi pune pe listele pentru Parlament!
Dacă viitorul președinte va putea face aceste schimbări, România va găsi calea și pentru ieșirea din starea economică proastă în care ne găsim. Țara noastră are resurse să progreseze din toate punctele de vedere, trebuie doar să nu mai fie capturată de structuri politice incompetente. Eu așa cred!
Foto: Palatul Cotroceni