spot_img
spot_img
spot_img

Fapte bune, școală și cerneală verde. Ce-ar fi dacă?…

Vedem foarte repede partea goală a paharului.

Articole similare

M-a întrebat un prieten: cum ar fi dacă în loc de cerneală roșie, profesorii ar folosi cerneală verde atunci când corectează caietele de școală ale celor mici? Și să sublinieze lucrurile bune. Cele scrise corect. Dacă elevul a scris un rând de litere „a”, să o aleagă pe cea mai frumoasă și să o încercuiască. Și să îi spună: uite ce frumos ai scris, așa să le faci pe toate! Copilul va fi motivat să lucreze bine în continuare. Cerneala roșie îi arată cât e de slab. Cea verde – cât poate fi de bun!

Cine folosește cerneală verde?

Vedem foarte repede partea goală a paharului. Libertatea de expresie ne-a dus la un exces de mânie formidabil pe care îl exprimăm cu mare ușurință. E criză de cerneală verde. Suntem frecvent nemulțumiți și irascibili. Și taxăm fiecare lucru care ni se pare o greșeală. Punem mâna pe piatră cu mare ușurință. Și nu avem nicio ezitare să aruncăm cu ea în oricine sau orice ni se pare nedrept, nedemn, ticălos.

Căutarea echilibrului nu e o chestiune simplă.

Spaimele alimentează nemulțumirea. Avalanșa de informații pline de neliniște („breaking news”, „exclusivități” șamd) tulbură, nu limpezește. Ca un cor care în care fiecare cântă altă melodie deodată. E greu să găsești …cerneală verde. Ce vom lucra, ce vom mânca, vom avea destui bani pentru rate, facturi, întreținere? Spaime aparent simple. Dar grele…

Rezerva de vorbe bune pare că s-a epuizat demult.

S-a epuizat pe bună dreptate. Aveam alte așteptări… Dar trebuie să vedem că în 33 de ani am și progresat foarte mult. Societatea românească e mult schimbată față de anii de dinainte de Revoluție. Simplul fapt că putem călători e fabulos!

E drept, nu ne-am schimbat atât cât puteam. Puteam mai mult, mai bine. Puteam să ne vindecăm de spaime. Spaimele sunt necesare într-o singură situație: atunci când alții au nevoie ca noi să fim ocupați cu gestionarea lor.

Ce urmează?

Greu de spus… Un scriitor francez în vogă, Michel Houellebecq, a scris că lumea nu se va schimba în bine după pandemie, așa cum au spus mulți. Că oamenii vor fi mai răi. Greu de spus…

Cerneala verde presupune să vedem partea plină a paharului, dar mai presupune ceva: un altfel de-a fi. Avem de construit, de schimbat și de recuperat multe. Ce-ar fi să începem să scriem cu cerneală verde?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole