Anul 2025 va fi unul dur din perspectiva bătăliei pe care rațiunea o duce împotriva prostiei… Populismul este principala amenințare la adresa civilizației moderne și se află atât la baza fascismului, cât și la baza comunismului, spunea istoricul John Lukács (31 ianuarie 1924, Budapesta, Ungaria – 6 mai 2019 Phoenixville, Pennsylvania , SUA).
Fugit din Ungaria în 1946, Lukács devine profesor de istorie în SUA. Predă la o serie de universități de prestigiu și scrie constant despre pericolul populismului, mai ales în contextul diluării elitelor. Lucrările sale sunt recente și valabile. În cartea sa din 2002, „La sfârșitul unei epoci”, Lukács scrie că epoca modernă, începută în jurul perioadei Renașterii, se apropie de sfârșit.
Reducerea puterii elitelor nu înseamnă dispariția acestora.
Înseamnă doar că tribunele care erau accesibile exclusiv celor care stăpâneau un domeniu au devenit accesibile tuturor. Scurt și dur vorbind, o dată cu accesul tuturor la rețelele de socializare, proștii au prins grai. Invocând democrația, necunoscătorii socotesc că au dreptul la opinie și opinează. Unii cu prudență, dar cei mai mulți – cu tupeu.
Societatea devine astfel prizoniera unui sistem populist în care singurul reper democratic este votul. Rațiunea dispare, emoția îi ia locul. Sistemul, la rândul său, capătă tot mai multă vigoare și devine astfel și mai periculos pentru că prostiile prezentate ca adevăruri supreme obțin și sprijinul maselor. În loc de o democrație a legii, constituțională, avem de-a face cu o democrație aparentă în care puterea se obține spunând votantului ce vrea acesta să audă, nu ce consideră politicianul că se cuvine făcut.
În concluzie, proiectul politic autentic pierde teren în fața prostiei cu susținere electorală.
E drept, populiștii primesc o mare mână de ajutor de la politicienii tot mai îndoielnici ca valoare din zilele noastre. Și nu e vorba doar despre români. În mod sigur, în contextul în care un război e în plină desfășurare pe continent, eforturile Bruxelles-ului de a implementa Green Deal-ul sunt caraghioase.
La fel de drept e că orice situație are șmecherii ei. De exemplu, noua burghezie care tranzacționează certificate de bună purtare cu mediul. O gașcă de băieți deștepți care o duce foarte bine doar pentru că a găsit o cale să scoată bani fără să producă nimic. După cum se știe, neoliberalismul nu are limite atunci când vine vorba să scoată profit din orice – din piatră seacă, din dioxid de carbon, din oxigen. Cu alte cuvinte, din cauza prostiei celor care îi cred.
Aici se cuvine adăugat faptul că și acești noi îmbogățiți au acces la rețelele de socializare. Nu se limitează doar la cele de lobby. Astfel că e plin internetul de apărători ai mediului, haiduci ai pădurii, agenți verzi și alte categorii de vânturi zgomotoase ce par să apere natura. În realitate, fac și ei niște bani din ce cade de la masa îmbogățiților din afaceri verzi. Sau din ce cade de la masa celor care cred în astfel de bazaconii. Fac bani și pozează în staruri pe Facebook sau TikTok. Fac orice sacrificiu pe altarul prostiei generale.
Naționalismul nu e totuna cu patriotismul. Chiar deloc!
Să revenim însă la democrația populistă. Unul din caii de bătaie ai acestui fenomen social și politic tot mai amplu este naționalismul. Atenție, naționalismul nu e totuna cu patriotismul. Una e să înjuri o echipă de fotbal din secuime, alta e să te bucuri și să te lauzi cu specificul țării tale. Una e să scoți cuțitul ca să-l înfigi în cel care nu e de-o etnie cu tine, alta e să scoți cuțitul și să tai pâinea în felii care să ajungă la fiecare.
Dar dacă pentru o rețetă medicală cei mai mulți se duc totuși la medic, pentru o idee naționalistă nu îți trebuie expertiză prea multă. Iar cu cât sunt mai mari dimensiunile prostiei, cu atât crește naționalismul. Și tot cu atât crește nivelul manipulărilor.
Cum spuneam, anul 2025 va fi unul dur din perspectiva bătăliei pe care rațiunea o duce împotriva prostiei. Iar cel mai rău lucru este că prostul, dacă nu-i fudul, nu-i prost destul!
La mulți ani!