spot_img
spot_img
spot_img

Recurs la Sepsi OSK – FC U Craiova 1948. Justiția și dreptatea nu-s totuna!

Cel mai civilizat stadion poate deveni lesne un spațiu al urii dacă sunt îngăduite manifestările ei.

Articole similare

Știm cu toții faptele. La meciul dintre Sepsi OSK și FC Universitatea Craiova 1948, galeria care a venit pe stadion de la Craiova s-a întrecut în scandări xenofobe. „Afară, afară cu ungurii din țară!”, au răcnit, ilogic și jignitor, suporterii oaspeților. Arbitrul a oprit meciul. FRF a decis învingătoarea la masa verde. Sepsi OSK a câștigat cu 3-0.

Patronul echipei craiovene, cu experiență complexă în domeniul justiției, a atacat decizia FRF.

Comisia de recurs a federației a admis recursul și a schimbat decizia. Meciul se va rejuca.

Clubul din Sfântu Gheorghe va ataca, la rândul său, decizia comisiei de recurs la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Dar, până se va ajunge acolo, meciul se va rejuca, iar clasamentul se va decide în urma rezultatului de pe teren.

Nu știm încă motivarea comisiei. Dar e limpede că membrii comisiei de recurs nu au considerat că rasismul și xenofobia sunt instrumente ale urii în egală măsură. Și că se cuvine să fie pedepsite la fel.

Recursul reprezintă o cale de atac și îndreptare a unei decizii anterioare.

Este o cale de corectare a unui act de justiție dacă acesta nu a fost îndeplinit în primă instanță. Aplicând legea în litera, dar și în spiritul ei, recursul este un instrument de înfăptuire a dreptății. Și, în cazul acesta, chiar dacă decizia a fost luată, ar putea fi un punct de plecare spre corectarea regulamentului.

FRF s-a abținut de la comentarii. Echipa din Craiova s-a bucurat. Patronul ei, de asemenea. Dar nimeni nu și-a cerut scuze, nimeni nu s-a angajat că va face ceva pentru a pedepsi xenofobia de pe stadioane.

Nimeni  – exceptându-i pe fanii echipei Sepsi OSK – nu și-a pus pe Facebook propoziții care să arate solidaritate cu echipa din Sfântu Gheorghe sau cu fanii ei, jigniți și umiliți la ei acasă de niște derbedei. „Je suis Charlie” a fost mai puternic decât „Sunt fan Sepsi”. Parisul pare mai aproape decât Sfântu Gheorghe…

Și nici invincibilii jandarmi care, pe banii noștri, suporteri sau nu ai fotbalului, păzesc meciurile nu și-au cerut scuze pentru că nu au intervenit și nu i-au scos de pe stadion pe „marii suporteri patrioți”.

Rejucarea meciului înseamnă că arbitrul a greșit și că, în mod firesc, ar trebui pedepsit. Dar mai înseamnă și altceva: că mai e nevoie de timp până să avem încredere să ne ducem pe stadion doar pentru fotbal. Că și cel mai civilizat stadion poate deveni lesne un spațiu al urii dacă sunt îngăduite manifestările ei.

2 COMENTARII

  1. Acest circ a pornit,de la scanderiilor xenofobe ale ultrasiilor Craiova.Asta este fondul problemei,nu rejucare,sau 3-0,ici-colo.La final acest lucru a fost uitat,musamalizat,maturat sub presi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole