spot_img
spot_img
spot_img

Ursul ucigaș și ministrul inutil

„Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România”, spune Mircea Fechet, ministrul mediului.

Articole similare

Un urs a ucis o tânără de 19 ani pe un traseu turistic din Bucegi. A smuls-o de lângă prietenul ei, a sfâșiat-o și i-a aruncat trupul într-o prăpastie. Salvatorii, chemați de prietenul victimei, au intervenit greu, ursul era la câțiva metri de ei. Până la urmă, ursul a fost împușcat…

Statisticile consemnează sute de atacuri de urși în ultimii 8 ani. Au fost înregistrate 4.311 dosare de pagube cu o valoare de despăgubire aprobată de 12.948.595 lei. Cel puțin 14 oameni au fost uciși. Lucrurile au scăpat de sub control, iar ministrul mediului face exerciții de imagine, așa cum fac toți politicienii inutili, incapabili să ia o decizie corectă.

Dl Fechet a candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Bacău.

Nu s-a suspendat din funcția de ministru (așa cum au promis miniștrii în funcție), iar o grămadă de activități ale ministerului s-au mutat în perioada de campanie exact în județul Bacău.

Dl Fechet a pierdut alegerile. Înfrîngerea ar fi putut să ducă la o demisie din fncția de ministru. Logica e simplă: dacă cetățenii județului din care provine nu i-au acordat încrederea lor, de ce i-am acorda-o noi? Dar clasa politică românescă e bolnavă de putere, control și imagine… Așa că, dacă nu e bun pentru Bacău, e bun pentru România!

Ursul și aspretele, două trâmbițe în gura unui politician micuț.

După ce ursul ucigaș din Bucegi a fost lichidat, dl ministru Fechet a ieșit în forță în spațiul public. A spus că este preocupat de acest mamifer, că domnia-sa a făcut și a dres de când e ministru, că a propus împușcarea mai multor urși, dar consultarea publică a condus o cifră mai mică etc. Adică, a făcut, dar ursul e protejat, deci nu a prea făcut. Domeniul e sensibil, e nevoie de multe păreri și e nevoie să mai moară oameni până se decide cineva să ia …ursul de blană. Dar promite că o să facă!

Pe de altă parte, dl Fechet nu a ratat participarea bine mediatizată la studiile dedicate salvării aspretelui. Aspretele este cel mai rar pește de apă dulce din Europa. O fosilă vie care supraviețuiește de câteva milioane de ani și care se poată găsi în râul Vâlsan, în județul Argeș.

Ursul este peste tot, să nu ne mirăm că va ajunge curând și în capitală. De la deciziile stupide ale guvernului Cioloș din 2016, când s-a interzis vânătoarea, populația de urși a crescut mult prea mult. Faptul că nu poate fi controlată se vede de la distanță. Iar consecințele sunt, iată, tragice.

Aspretele este o specie endemică – adică poate fi găsită doar doar pe o anumită suprafață geografică restrânsă, într-un habitat bine determinat. E foarte bine că se încearcă salvarea acestei specii. Dar cele două tipuri de acțiuni nu se exclud. Problema e că avem politicieni endemici – ei nu pot funcționa decât în România. Într-o țară normală le-ar fi greu să-și găsească un loc de muncă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole