spot_img
spot_img
spot_img

Cum se califică România în optimi, după 3-0 cu Ucraina?

Articole similare

România a obținut o victorie senzațională în fața Ucrainei, scor 3-0. Diferența de scor înregistrată la Munchen poate cântări decisiv în ecuația calificării în optimi, se arată într-o analiză realizată de golazo.ro.

Calculele arată că „tricolorii” sunt la un punct distanță de calificarea în faza eliminatorie, unde România nu a mai fost de 24 de ani, de când Gică Hagi încă se afla pe teren.

Euro 2024 este cel de-al șaselea turneu final unde în faza optimilor ajung și cele mai bune 4 echipe clasate pe locul 3. În acest sistem s-au desfășurat 3 ediții de Mondial (CM 1986, CM 1990 și CM 1994), plus două Europene (Euro 2016 și Euro 2020).

Niciodată nu s-a întâmplat ca o echipă de pe locul 3 să rateze calificarea cu 4 puncte. Patru puncte pot aduce o calificare inclusiv de pe locul 2.

Dintr-un total de 20 de echipe calificate în optimi de pe locul 3 la precedentele 5 turnee finale în acest sistem, 12 au strâns 4 puncte (n.r. – în 1986 și 1990 se acordau 2 puncte la victorie, dar am folosit sistemul actual pentru o analiză corectă).

Practic, „tricolorii” ar mai avea nevoie de un singur punct din meciurile cu Belgia și Slovacia ca să fie 95% în optimi.

Cazul pesimist? Chiar și în cazul unui scenariu negru cu două înfrângeri, România ar păstra șanse la calificare. La cele 5 ediții precedente cu 24 de echipe, 3 puncte au asigurat calificarea în optimi, cu condiția ca golaverajul să rămână pozitiv.

O singură excepție, la CM 1994, când Rusia a obținut 3 puncte cu un golaveraj pozitiv 7-6, dar n-a mers mai departe. A fost un ghinion uriaș, pentru că în două grupe primele 3 clasate au adunat 6 puncte.

„O națiune a fotbalului”

Naționala României a învins ieri Ucraina, în primul meci de la Euro 2024, cu scorul de 3 la 0. Au marcat Nicolae Stanciu, Răzvan Marin și Denis Drăguș.

Rezultatul final l-a surprins și pe selecționerul Ucrainei, Serghei Rebrov, care va dori să uite cât mai repede meciul de la Munchen, deoarece peste 5 zile are meci cu Slovacia. 

La conferința de presă de după meci, Rebrov le-a oferit românilor laurii cuveniți și ne-a numit țara o „națiune a fotbalului”, relatează digisport.ro

Evident, au fost mai mulți factori. Am avut posesia, dar nu ne-am creat nicio șansă. Nimeni nu se aștepta la acest rezultat. Avem un meci foarte serios cu Slovacia. Trebuie să vorbesc cu fiecare și să pregătesc meciul.

România e o echipă bună. Am spus-o și la conferința de ieri, aceasta este o națiune a fotbalului. Știu cum să joace fotbal și ne-au arătat-o azi. Acum trebuie să ne concentrăm la meciul cu Slovacia“, a declarat Rebrov, conform presei ucrainene

Foto: Echipa Națională de Fotbal a României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole