„Sepsi OSK Sf. Gheorghe a câștigat finala Cupei României împotriva Universității Cluj, după loviturile de departajare. Liga Profesionistă de Fotbal felicită jucătorii, antrenorii și conducătorii de la Sepsi OSK Sf. Gheorghe pentru această performanță extraordinară!”, notau cei de la Liga Profesionistă de Fotbal pe 24 mai 2023. Era un entuziasm general, o nebunie! Și, mai mult, era pentru a doua oară când trofeul ajungea în vitrina clubului din Sfântu Gheorghe. Ce vremuri!…
La fix doi ani de-atunci, la Sepsi OSK atmosfera e acum sumbră. Se fac calcule, se strânge cureaua. Retrogradarea din SuperLiga vine cu efecte: banii din drepturile de televizare ale meciurilor nu mai sunt la fel de mulți, nici reclamele, nici atenția presei centrale… Echipa de fotbal se pregătește să înceapă un nou capitol: viața în Liga secundă.
Jucătorii vor locui la Sfântu Gheorghe
O primă măsură se referă direct la lot. Dacă acum jucătorii locuiesc la Brașov, în scurt timp se vor muta la Sfântu Gheorghe. Cei care vor să mai stea la echipă. Patronul László Diószegi nu mai permite „luxul” de a le plăti apartamente într-un oraș scump ca Brașovul. În acest moment, staff-ul echipei caută apartamente în oraș.
Nu se știe, deocamdată, cine rămâne și cine pleacă de la echipă. Noul antrenor va decide acest lucru. Cine va fi noul antrenor? Sunt discuții cu mai mulți, iar în aceste zile se va decide numele. Până una-alta, există decizia ca Sepsi să aibă un „președinte onorific”, în persoana lui Ladislau Bölöni. Acesta va veni, când și când, la Sfântu Gheorghe și va ține ședințe tehnice. Cu alte cuvinte, va da sfaturi.
O mulțime de antrenori, niciunul potrivit
În ultimii ani, banca celor de la Sepsi s-a dovedit a fi cu „țepi” pentru antrenori, pentru că niciunul nu a stat prea mult.
Schimbările au început cu Liviu Ciubotariu. Venit în vara lui 2023 la Sfântu Gheorghe, el a reușit să câștige Supercupa României, după ce a învins campioana en-titre, Farul. După un început bun și prestații lăudabile în preliminariile Conference League, Sepsi a avut o pasă neagră în campionat. Drept urmare, Liviu Ciobotariu a rezistat doar 5 luni pe banca tehnică.
Adus în decembrie 2023, germanul Bernd Storck a antrenat echipa până în septembrie 2024. După o serie de mai multe meciuri pierdute, clubul s-a despărțit și de „neamț”. A fost înlocuit de Valentin Suciu, cel care a și promovat echipa, în 2017, în Liga I. Dar nici Suciu n-a făcut minuni.
În martie 2025, Diószegi avea deja palpitații și vedea, după colt, amenințarea retrogradării. A știut că trebuie să ia măsuri.
„În ultimul timp nu am mai jucat nimic. Nu am mai avut nici suporteri. Noi trebuie să ținem cont și de suporteri. Trebuie să spunem lucrurilor clar și răspicat. Asta este, trebuie o schimbare. Nu vreau să acuz pe nimeni”, spunea el.
Așa că l-a adus pe Dorinel Munteanu. Văzut de marele public ca o legend a fotbalului, așteptările au fost pe măsură. Numai că „Munti” a venit și a găsit o echipă fără niciun entuziasm, fără zvâc, fără determinare, o echipă care nu era pe aceeași lungime de undă cu el. A fost acuzat că are metode învechite și că le cere prea mult. Prea mult față de cât pot ei, după cum a recunoscut și patronul. 40 de zile a stat „legenda” la Sfântu Gheorghe. „Suntem penibili că am schimbat iarăși antrenorul”, a admis managerul sportiv al clubului, Attila Hadnagy, după ce Dorinel Munteanu a plecat din Sfântu Gheorghe. Așa că l-au instalat principal pe Laszlo Kulcsar, secundul echipei, cel care a făcut „trecerea” din SuperLiga în Liga a doua.
Prea multă democrație?
La scurt timp după ce a plecat de la Sepsi, Dorinel Munteanu a făcut câteva declarații despre cum merg „treburile” la Sepsi.
„Jucătorii au fost chemati să voteze dacă vor să continue sau nu să continue cu antrenorul. Nu se poate așa ceva! Nu vreau să le dau numele, profesional e urât. Nu le-am cerut decât să se antreneze foarte bine, să-și facă treaba, să joace. Nu m-au dat ei afară, mi s-a spus că nu e bună chimia dintre staff și jucători. Credeam că domnul Laszlo îi motivează pe jucători, nici prin gând nu mi-a trecut că face această loterie. Să întrebe dacă vor să continue cu antrenorul...”, a spus Dorinel Munteanu într-o emisiune TV.
Cuvântul jucătorilor cântărește greu pentru László Diószegi, nu a ascuns acest lucru niciodată. La urma urmei, nu patronul lucrează direct cu antrenorul, ci ei, fotbaliștii. Prin urmare, logic e să existe acea chimie.
Din păcate, chimia nu a fost de ajuns și la final au pierdut toți.
De-acum, adversarii celor de la Sepsi nu vor mai fi „starurile” de la FCSB sau CFR Cluj, ci fotbaliști mai modești de la Ceahlăul Piatra Neamț, Metalul Buzău sau CS Afumați. Dar… un an trece repede!