Ministerul Mediului anunță lansarea a două programe finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență:
- investiții în capacități de producție a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd
- investiții destinate producției de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile.
Primul program vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.
Obiectivul acestei investiții este gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați și prin dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.
Tipurile de solicitanți care pot depune cereri de finanțare sunt:
- fermele mari
- cooperativele agricole, parteneriatele între acestea
- parteneriatele între ferme/cooperative agricole și UAT-uri
- parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) și întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole/UAT-uri și întreprinderi.
„Am semnat și am trimis la Monitorul Oficial ghidurile de finanțare pentru două Programe – unul în valoare de 20 de milione de euro, prin care finanțăm instalații de producere a curentului electric și a biogazului din gunoi de grajd și al doilea – prin care finanțăm platforme pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, în special a gunoiului de grajd.
Pe 31 iulie va începe efectiv perioada în care se depun aceste proiecte. Finanțăm 90% din valoarea acestora și până la 4 milioane de euro pentru fiecare proiect de producere a energiei electrice sau a biogazului, respectiv până la 1,2 milioane de euro pentru fiecare proiect pentru platformele de gunoi de grajd”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Cea de-a doua investiție vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.
Implementarea proiectului presupune atât înființarea, cât și operaționalizarea instalațiilor de producere a compostului din gunoi de grajd și alte deșeuri compostabile.
Bugetul total alocat al schemei din PNRR este de 6 milioane euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1,2 milioane euro.
Finanțarea va fi utilizată pentru realizarea a cel puțin 5 sisteme de compostare pentru comunități cu ferme mari (stație de compostare și echipamente pentru gestionarea compostului).
Tipurile de solicitanți care pot depune cereri de finanțare sunt unitățile administrativ – teritoriale, organizate la nivel de județ, oraș și comună.