Vinerea Mare este o zi cu mare însemnătate pentru întreaga lume creștină: este ziua în care se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului, arată creștinortodox.ro. În toate bisericile ortodoxe se săvârșește Denia Prohodului Domnului. Prohodul este slujba de înmormantare a Mântuitorului Iisus Hristos.
Versurile Prohodului au fost compuse de Sfântul Ioan Damaschin.
Prohodul a fost tipărit pentru prima dată în țara noastră pe 6 februarie 1836, de către ieromonahul Macarie, prin purtarea de grijă a episcopului Chesarie Căpățână al Buzăului. A fost retipărit în alte două ediții, în 1846 și 1853, de către Anton Pann, însă prima ediție rămâne normativă până astăzi.
Prohodul, deși este o cântare de îngropare, conține versuri din care transpare bucuria Învierii.
Slujba, numită și Ceasurile împărătești și vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, simbolizează coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului pentru înmormântare.
Postul negru din Vinerea Mare este o practică ascetică prin care credincioșii își exprimă durerea și compasiunea față de suferințele lui Iisus. Această formă de post presupune abținerea totală de la mâncare și băutură până la apusul soarelui. Prin această renunțare, credincioșii își purifică trupul și sufletul, participând spiritual la patimile Mântuitorului.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
Pe lângă post și rugăciune, Vinerea Mare este însoțită de diverse tradiții și obiceiuri:
- Aprinderea lumânărilor: Credincioșii aprind lumânări în memoria celor adormiți și pentru a simboliza lumina lui Hristos.
- Participarea la Prohod: Seara, în biserici se oficiază slujba Prohodului Domnului, în care se cântă cântări de jale și se rememorează patimile lui Iisus.
- În această zi nu se coace nimic, nu se mănâncă urzici și nu se folosește oțet în preparate. În plus, în Vinerea Mare, nu se sacrifică animale, iar gospodinele nu roșesc ouă și nici nu fac alte pregătiri pentru Paște.
- În Vinerea Mare nu se lucrează la câmp. Se spune că, în caz contrar, nu vei avea parte de recoltă.
- Tot în Vinerea Mare se spune că femeile merg la mormintele celor plecați dintre noi și aprind lumânări.
Vinerea Mare nu este doar o zi de doliu religios, ci și un moment în care omul se oprește din ritmul său, se întoarce spre sine, spre Dumnezeu și spre natură. Este o zi a liniștii, în care toate forțele – ale cerului, ale pământului și ale sufletului – par să tacă în semn de respect.