Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a pregătit un raport bazat pe analiza a 320 de mostre consumate în 18 țări diferite. Aproape jumătate din mierea consumată în Europa este falsă.
46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare, potrivit unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE, care ridică această cifră la 74% în cazul importurilor din China și 93% din Turcia.
Studiul se bazează pe analiza a 320 de probe.
Studiul ridică suspiciuni semnificativ mai mari față de un raport anterior, care plasa la 14% stocurile care nu respectau Directiva Mierii. Țările analizate sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția.
Agenția consideră că „mierea falsă” provine în principal din China și Turcia.
Datele prezintă o imagine și mai dubioasă a mierii importate din Marea Britanie, cu o rată de suspiciune de 100%, „probabil ca urmare a mierii produse în alte țări și apoi amestecată în Marea Britanie, înainte de reexportarea ei în UE”.
Aceste practici se referă la utilizarea siropurilor de zahăr pentru a modifica mierea și a-i scădea prețul, atât în țările din afara UE, cât și pe teritoriul comunitar.
De asemenea, analiza a identificat utilizarea de aditivi și coloranți dar și practici pentru a masca originea geografică a mierii și trasabilitatea acesteia. „Pe baza tuturor acestor lucruri, există o suspiciune serioasă că o mare parte din mierea importată din țările non-UE și care este suspectată că ar fi alterată de către Centrul Comun de Investigații rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE”, susține Comisia Europeană.