Asociația Cultural-Creștină „Iustinian Teculescu” organizează, pe 26 și 27 iulie 2025, o nouă ediție a Sântiliei, Nedeia Mocănească din Covasna. Un eveniment definitoriu pentru comunitatea românească din Voinești, cu mare succes la public.

Programul artistic îi va aduce pe scenă pe Robert Târnoveanu, Oana Bozga Pintea, Elena Dumitru, Adela Dumitru, Ana Maria Sandulea, Daria Muntean sau Alina Oană, precum și mai multe ansambluri de dansuri – „Junii Covăsneni”, „Românașul”, Ceata „Opincuța” sau Corul „Voineștenii”.
Ca în fiecare an, evenimentul începe sâmbătă după-amiază, în Poiana Nedeii, cu „făcutul de flori” – tinerii fac flori din hârtie creponată colorată cu care vor împodobi caii, ploștile și brazii de nuntă – și împodobirea casei miresei. Sântilia reprezintă, de altfel, pe lângă spectacolul folcloric, o punere în scenă a unei nunți tradiționale din Voinești.

Duminică, de la ora 9.30, grupul miresei și tineri călare se strâng în fața Bisericii din Voinești, unde primesc binecuvântarea preotului. De aici se pleacă în alai spre Valea Zânelor. Programul artistic începe duminică, la ora 12.00.
O mulțime de meșteri cu produse locale iau parte la Sântilie. Se păstrează specificul sărbătorii, astfel că se pot cumpăra produse pentru ciobani, iar preparatele sunt tradiționale – berbec la proțap, bulz, plăcinte cu urdă.

Sărbătoarea comunității
În vechime, Sântilia era sărbătoarea satului, momentul când ciobanii coborau din munți cu oile pentru a-și găsi o fată potrivită pentru căsătorie. Începând cu deceniul al șaptelea al secolului trecut, obiceiul a fost transpus într-un spectacol care prezintă principalele momente ale unei nunți tradiționale a voineștenilor, se arată în volumul semnat de Florentina Teacă – „Mocanii voineșteni, străjeri ai românismului în Arcul carpatic transilvan”, ediția a II-a, revăzută și adăugită, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2021.

În cadrul Nedeii au loc o serie de momente spectaculoase (pe lângă cele de nuntă), cum ar fi trântele ciobăneşti şi ridicarea pietroiului.
Sântilia este organizată de Asociația Cultural-Creștină „Iustinian Teculescu” și Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, cu sprijinul Primăriei Covasna, al Consiliului Județean Covasna, al Casei de Cultură a Orașului Covasna și al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.







